Iconische Venice-Simplon-Oriënt Express te gast in Haarlem

De historische Venice-Simplon-Oriënt Express was woensdag te gast op station Haarlem. Liefhebbers waren uitgenodigd om de luxueuze trein te mogen bewonderen voordat deze donderdagochtend weer koers maakt in de richting van Venetië.

Liefhebbers van jong tot oud waren vanaf woensdag op Haarlem aanwezig om de trein op het perron van spoor 1 te fotograferen of te filmen. Met de plek van de trein onder de kap van het historische station van Haarlem leek het net alsof je in een andere tijd bevond. De trein kwam omstreeks 10:07 het station binnen rollen met locomotief 9001 van RailExperts. Vanwege de beperkte lengte op het perron van Haarlem bestond het geheel uit twaalf rijtuigen in plaats van de zeventien waarmee de trein het dinsdag (met een flinke vertraging) het land binnen reed. De overgebleven vijf rijtuigen bleven op het explacement van de Watergraafsmeer achter.

Donderdag zal de trein weer omstreeks 9:27 vanaf Amsterdam Centraal vertrekken naar Venetië, via Brussel en Parijs.

Oriënt Express

De Venice-Simplon-Oriënt Express is een verwijzing naar de echte Oriënt Express. Dit was vroeger de eerste internationale langeafstandstrein in Europa. Vanaf 1883 reed de trein tussen Londen en Istanboel. Om reizigers weer het gevoel van vroeger te laten beleven zijn er diverse treindiensten die onder de naam Oriënt Express rijden. Zo wordt de Venice-Simplon-Oriënt Express door Belmond uitgevoerd. Dit bedrijf staat ook bekend als uitbater van diverse luxe hotels, maar ook safari's en cruisereizen vallen onder hun aanbod.

De Venice-Simplon-Oriënt Express wordt sinds 1982 gereden met nostalgische rijtuigen uit de jaren '20 en '30 die aangepast zijn naar de technische eisen van tegenwoordig. Voor een rit mag je flink in de buidel tasten: Een enkele reis van Amsterdam naar Venetië kost ongeveer 3.000 euro. Maar dan heb je wel luxe suites, fraai gelakt houtwerk in de coupe's, zilveren bestek en kristallen glazen.

Enkele rijtuigen van deze Oriënt Express zijn de bekende Pullman-rijtuigen. Deze is in Nederland te vinden bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) die regelmatig ritten op de Miljoenenlijn van Limburg rijdt.

Video

De makers van het YouTube kanaal Flying The Nest hebben in 2019 een video gemaakt van hun reis met deze bijzondere trein. Het tweetal startte hun reis vanuit Venetië en reisden in alle luxe naar Londen.