NS ziet stijging in aantal reizigers na versoepeling door kabinet

De NS ziet het aantal reizigers weer stijgen door versoepelingen van het kabinet. (Foto: NS)
De NS ziet het aantal reizigers weer stijgen door versoepelingen van het kabinet. (Foto: NS)

Na de versoepelingen van het reisadvies door het kabinet ziet de NS weer een gestage stijging in het aantal treinreizigers. Sinds vorige week woensdag verviel het advies om alleen de trein te nemen als de reis noodzakelijk is.

Afgelopen donderdag en vrijdag namen op beide dagen meer dan een half miljoen mensen de trein. Het reizigersaantal op de genoemde dagen is in 2021 nog niet zo hoog geweest. Omdat we meer reizigers verwachten, is NS bezig het aantal treinen op te voeren tot 98 procent van de dienstregeling.

Marjan Rintel, president-directeur van NS: "We verwelkomen iedere reiziger met open armen. We zijn heel blij dat de vrijheid om te reizen terug is en dat we onze reizigers weer kunnen brengen waar zij willen gaan. De komende tijd rijdt NS steeds meer treinen om iedereen een prettige en veilige reis te kunnen bieden, want we verwachten dat deze toename doorzet."

Directe stijging na versoepling

Nadat het reisadvies werd aangepast was de stijging onmiddellijk terug te zien in de reizigersaantallen. De afgelopen week was 40 procent van het gebruikelijke aantal reizigers weer terug. Op dit moment is het OV weer voor iedereen, maar is het advies wel om drukte te mijden en het mondkapje verplicht te dragen. Daarnaast adviseert de NS haar reizigers om gebruik te maken van de Treinwijzer in de NS-app, zodat ze en seintje krijgen als het drukker lijkt te worden in hun gekozen trein.

Uitgaansleven en extra forensentreinen

Vanaf 14 juni rijden weer alle treinen, met uitzondering van het nachtnet  en extra forensentreinen in de spits. In de nacht en in de spits reizen er nog relatief weinig mensen. Als reizigersaantallen verder doorgroeien en er weer een nachtleven is, zullen we op een later moment de stap zetten naar een volledige dienstregeling. Het reguliere nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, is NS overigens altijd blijven rijden.