Deel Britse hogesnelheidstreinen buiten dienst na aangetroffen scheuren

Een Class 800 van de GWR op Londen Paddington (Foto: Treinenweb)
Een Class 800 van de GWR op Londen Paddington (Foto: Treinenweb)

Treinreizigers in het Verenigd Koninkrijk kunnen mogelijk geconfronteerd worden met vertragingen en en uitval van treinen. Bij diverse hogesnelheids-treinstellen zijn tijdens een routinecontrole diverse scheuren aangetroffen, waardoor een groot aantal treinstellen tijdelijk aan de kant staan.

Het gaat om treinstellen uit de 800-class die voornamelijk door Great Western Railway (GWR), Hull Trains, London North Eastern Railway en de TransPennine Express worden ingezet. Bij enkele treinen zijn scheuren in het carrosserie aangetroffen. Deze treinen zullen de komende periode worden nagekeken, en indien nodig hersteld, waarna ze weer in dienst kunnen worden gesteld.

Uitval van treinen

De vervoerders benadrukken dat er de komende periode extra uitval van treinen zal zijn. De Britse minister van Transport voegde eraan toe dat hij de spoorwegindustrie heeft gevraagd "een snelle en uitgebreide evaluatie uit te voeren om het probleem op te lossen".

Treinbouwer Hitachi zei: "Veiligheid is onze eerste prioriteit en als voorzorgsmaatregel is het besluit genomen om het gebruik van onze intercity-vloten stop te zetten in afwachting van inspectie. (..) We begrijpen de veroorzaakte frustratie en willen onze excuses aanbieden voor het ongemak voor passagiers en vervoerders."

De getroffen treinen zijn enkel de langeafstandstreinen tussen de grote steden, die via de hogesnelheidslijnen van het land rijden. De dienstverlening van de de GWR in de voorsteden en op het platteland rijden volgens de normale dienstregeling.