Treinverkeer goed opgestart na stakingsactie bij ProRail

Het treinverkeer is na de actievoering voor een betere CAO bij ProRail inmiddels goed opgestart (Foto: Pxhere)
Het treinverkeer is na de actievoering voor een betere CAO bij ProRail inmiddels goed opgestart (Foto: Pxhere)

Het treinverkeer in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar is goed opgestart, meldt de NS. Vanwege een aangekondigde stakingsactie van de FNV Spoor vakbond werd het werk door ProRail in deze ochtend tot 8 uur stilgelegd.

Tussen 06:00 en 08:00 uur vanmorgen reden er geen treinen rond Utrecht en in Noord-Holland. De NS geeft aan dat de situatie voor reizigers zeer vervelend is. "Maar Utrecht-Amsterdam is wel een hele drukke regio." stelt een woordvoerder tegenover De Telegraaf. Nadat de actie ten einde kwam duurde het nog stot ongeveer tot 10:00 uur voordat het treinverkeer weer goed op gang was gekomen.

Stakingsacties

Ook de komende dagen zullen er stakingsacties worden gehouden op verschillende plekken in het land. Donderdagmorgen wordt er actie gevoerd in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en op vrijdag zijn de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen aan de beurt. Op zaterdag staat er een 24-uurs staking gepland die van 5 uur 's morgens tot zondag 5 uur 's morgens zal duren.

Onderhandeling over CAO

Leden van de FNV Spoor hebben het werk in de Prorail verkeersleidingsposten neerlegd voor een betere CAO. Na lang onderhandelen met de vakbond heeft ProRail nog onenigheid over de looptijd van de cao en de voorgestelde loonsverhoging. De bonden CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals gingen eerder wel akkoord met het voorstel van ProRail, hoewel er nog wordt onderhandeld over de 'Eerder stoppen met werken-regeling'.