Zorgen over overvolle treinen als gevolg van versoepelingen

Er worden zorgen geuit over het toenemende aantal reizigers na de aankomende versoepelingen. (Foto: Ad Meskens)
Er worden zorgen geuit over het toenemende aantal reizigers na de aankomende versoepelingen. (Foto: Ad Meskens)

De NS, brancheorganisatie OV-NL en reizigersvereniging Rover hebben hun zorgen geuit over de toenemende drukte in de treinen als de versoepelingen volgende week worden doorgevoerd. Momenteel is er volgens reizigersvereniging Rover al sprake van drukte in de trein.

Sinds half december vorig jaar, op het moment dat de lockdown werd uitgeroepen, is het aantal reizigers gehalveerd vergeleken met hoogtepunt van treinreizigers tijdens de coronacrisis. Het aantal is sindsdien weer gestegen. Het hoogtepunt lag toen op 29 oktober toen er 2,7 miljoen check-ins waren. In 2019 lag datzelfde aantal op bijna 5 miljoen check-ins, laten de statistieken van Translink zien. Toen de lockdown werd uitgeroepen lag het aantal op 0,19 miljoen incheckende reizigers wat inmiddels gestegen is naar 1,91 miljoen op 20 april. Het gaat in maart over ongeveer 30 procent van de reizigersaantallen vergeleken met 2019.

Volle treinen

Het OMT (Outbreak Management Team) stelde in maart nog dat maar liefst 30 procent van de reizigers weer de trein pakt, waarmee diverse treinen erg vol zaten. De reden dat er veel treinen vol zitten komt doordat er een deel van de DDZ-dubbeldekkers van NS aan de kant staan vanwege trillingsproblemen. Ook een dienstregeling die de NS voor iets meer ongeveer 90 procent uitvoert is een tweede oorzaak.

Reizigersvereniging Rover heeft de afgelopen drie weken tweehonderd meldingen ontvangen over volle treinen. Het zou om 30 procent meer dan over de hele maand maart. De meeste klachten zouden afkomstig zijn van trajecten waar er vanwege de coronacrisis met minder of kortere treinen gereden wordt.

"NS roept reizigers op stations op om afstand te houden, tegelijk wordt de treinlengte zo gepland dat iedere plek gevuld wordt. De reiziger ervaart hierdoor een onprettige reis", stelt Freek Bos. Hij hoopt dat de NS bij het aantreden van de versoepelingen weer meer treinen in zal zetten.

Versoepelingen

Vanaf 28 april wil het kabinet enkele versoepelingen doorvoeren. Zo gaat vanaf maandag het hoger onderwijs weer openen, en zullen vanaf woensdag de terrassen weer open gaan. De NS verwacht dat dit voor een toename in het aantal reizigers zal zorgen.

Het Ministerie van Infrastructuur stelt in een reactie tegenover NU.nl te begrijpen dat mensen het "spannend" vinden dat de 1,5 meter niet altijd mogelijk is. Reizigers worden geadviseerd om buiten de spits te reizen om drukte te voorkomen. Het ministerie vraagt de NS "om zo goed mogelijk in te spelen op drukke momenten."

Afgelopen dinsdag stelde het OMT dat het kabinet de versoepelingen te snel zou hebben aangekondigd. Aura Timen die de rol als topvrouw van het RIVM bekleedt en lid van het OMT is, noemde de versoepelingen een politiek besluit.