Ov-chipkaart wordt ook mogelijk voor reizen van en naar Emmerich

De RE19 tussen Arnhem - Emmerich en Düsseldorf (Foto: Treinenweb)
De RE19 tussen Arnhem - Emmerich en Düsseldorf (Foto: Treinenweb)

Later dit jaar kunnen treinreizigers naar verwachting ook met de ov-chipkaart naar het Duitse Emmerich reizen. Ook bij de Duitse stations Elten en Praest komen er chipkaartpoortjes. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Voor sommige Nederlandse reizigers is Emmerich het dichtstbijzijnde station, bijvoorbeeld voor mensen uit de dorpjes Netterden en Megchelen. Toch maken veel reizigers uit die dorpen geen gebruik van station Emmerich omdat Nederlandse abonnementen en tarieven er niet geldig zijn

"Scheelt veel tijd"

Voorvechter Christa van Dee reageert in De Gelderlander enthousiast dat het nu eindelijk gaat veranderen. "Het scheelt echt veel tijd, moeite en geld als dit straks goed geregeld is", vertelt ze. Van Dee geeft haar zoon als concreet voorbeeld, die nu geen gebruik maakt van station Emmerich. "Als hij nu naar school moet, stapt hij hier in Netterden eerst op de fiets naar Gendringen. Dan pakt hij de bus naar Terborg. Daar pakt hij de trein naar Arnhem om daar ongeveer na anderhalf uur aan te komen. Straks fietst hij naar Emmerich om daar op de trein te stappen naar Arnhem. Dat scheelt de helft in tijd. En als student kan hij straks ook nog gratis reizen."

Ov-chipkaart

De regionale trein Arnhem - Düsseldorf die onder de vlag van Abellio rijdt is al sinds 2017 actief. Vanaf de start van de Rhein-IJssel-Express zijn de Duitse tarieven geldig aan Nederlandse zijde, maar andersom niet. Dat gaat nu dus gedeeltelijk veranderen. Dat de ov-chipkaart straks ook geldig is op sommige Duitse stations, is niet uniek. Het is al langer het geval in Weener en Leer, en sinds 2019 ook naar Aken. Het is niet bekend of de ov-chipkaart op korte termijn ook op de Keolis Eurobahn (RB61) tussen Hengelo en Bielefeld beschikbaar wordt gemaakt, en met name voor grensstation Bad Bentheim.

Bron: Treinreiziger