NS niet voorbereid op coronacontroles in de trein

De NS start een proef met een Hulpkaart voor mensen met een beperking. (Foto: NS)
De NS start een proef met een Hulpkaart voor mensen met een beperking. (Foto: NS)

Personeel van NS is niet geheel voorbereid om straks op internationale treinen te kunnen handhaven op coronamaatregelen. Dit schrijft de vakbond FNV Spoor als reactie op de aanpassing van de Wet Publieke Gezondheid.

Met het wetsvoorstel wil het kabinet in het kader van de coronacrisis aanvullende maatregelen nemen voor reizigers uit andere landen. Reizigers uit risicogebieden moeten als het aan het kabinet ligt bij het passeren van de grens beschikken over een negatieve testuitslag en quarantaineverklaring. Daarnaast moeten zij na hun reis voor een periode van 10 dagen in thuisquarantaine. Als ze na vijf dagen vrijwillig een test uitvoeren die negatief is, dan kan de qurantaineplicht ook worden opgeheven.

Het kabinet stelt in hun voornemen dat de vervoerders verantwoordelijk zijn voor de handhaving, en dat zij hun treinpersoneel daarvoor instructies moeten geven om reizigers zonder juiste of ontbrekende documenten op te sporen en te voorkomen dat deze reizigers Nederland binnenkomen. De vakbond stelt dat dit onmogelijk is.

Ook zou er binnen de NS geen bekendheid zijn met medische papieren, waaronder coronapapieren. Daarbij komt ook nog eens er bovenop dat deze documenten per land verschillen, wat een controle nog lastiger maakt.