Nijntje heeft eigen trein op Utrecht Centraal

De nieuwe trein van Nijntje in de OV-terminal van Utrecht Centraal (Foto: NS)
De nieuwe trein van Nijntje in de OV-terminal van Utrecht Centraal (Foto: NS)

Nijntje wijst sinds deze week de weg op Utrecht Centraal. Een stoomtrein uit een van de Nijntje boekjes heeft sinds deze week een permanente plek gekregen in de OV-terminal. Het kunstwerk dient niet enkel als blikvanger omdat Nijntje onlosmakelijk met zijn stad Utrecht is verbonden, maar het wijst reizigers ook nog eens naar stationshal toe.

De trein is aan de Jaarbeurskant geplaatst, net buiten de toegangspoortjes van de OV-terminal. "Nijntje hoort bij Utrecht. En los van dat Nijntjes trein leuk is, is 'ie ook handig. De trein helpt reizigers zich te oriënteren in de hal. Zo combineren we 65 jaar Nijntje met een overzichtelijk station", vertelt Mirjan Schokker (manager Utrecht Centraal) die ook bedenker van het plan is.

Reizigers in Utrecht ontkomen bijna nergens aan het kinderfiguur: Al eerder heeft er in het nabijgelegen winkelcentrum Hoog Caterijne ook een beeld van Nijntje gestaan. En zelfs is er een heus Nijntje stoplicht bij Vredenburg. Ook in Utrecht is het museum gevestigd, en is het hele centrum voorzien van diverse beelden van Dick Bruna's in Utrecht bedachte konijntje.

Nijntjes trein

Aanvankelijk was het de bedoeling om de trein vorig jaar, toen Nijntje 65 jaar werd, al te plaatsen, maar dat is vanwege de coronapandemie niet gelukt. Nu is de trein alsnog geplaatst waarbij het nog wachten is tot er een grote opening plaats zal vinden.

In de lijn met de duurzame ambitie van NS is Nijntje’s locomotief gemaakt van hergebruikt hout en plastic. Het kunstwerk is  vier meter lang en tweeënhalve meter hoog. De Nijntje trein is met medewerking van Mercis, de uitgever van onder meer de Nijntje-boekjes, tot stand gekomen en ontwerpbureau Unit-D heeft de trein de afgelopen weken gemaakt. Het Ondernemersfonds, waar de gemeente Utrecht, Creative Valley, ProRail en NS in deelnemen, heeft een financiele bijdrage geleverd.