"Voor tonnen schade aangericht aan station Eindhoven"

Een archieffoto van station Eindhoven (Foto: Experience040)
Een archieffoto van station Eindhoven (Foto: Experience040)

Het herstel van station Eindhoven zal weken of zelfs tot maanden in beslag nemen. Relschoppers hebben zondag voor tonnen schade aangericht aan het station, heeft een woordvoerder van ProRail laten weten.

Hoewel de meeste puinhopen inmiddels is opgeruimd wordt er vandaag ijverig gewerkt om de schade te herstellen. Onder de vernielingen zijn veel kapotgeslagen ramen, deuren en meubilair. Ook werd de supermarkt Jumbo City in de stationshal geplunderd en werd er een auto van ProRail in de brand gestoken.

Tegenover NU.nl vertelt de woordvoerder: "Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen bezig. Maar voor je bijvoorbeeld alle hoge ramen hersteld hebt, ben je weken verder. Met name bij De Restauratie (een restaurant, red.): dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt."

"En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot centraal station. Wat hier gebeurde, is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest."

Ook Eindhovense burgemeester John Jorritsma heeft geëmotioneerd gereageerd op de vernielingen in zijn stad: "Onze stad van samen is verscheurd door relschoppers die niets met onze stad hebben."

Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers zich verzameld om het stationsgebied weer schoon te maken. Ook heeft Demissionair staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat maandagmorgen een bezoek gebracht aan het station om met de getroffen medewerkers te praten.