Eurostar krijgt toch steun van de Franse staat

De Eurostar krijgt toch steun van de Franse staat (Foto: Stefan Geertsen)
De Eurostar krijgt toch steun van de Franse staat (Foto: Stefan Geertsen)

De Eurostar die vanwege de coronapandemie flinke verliezen lijdt, en een faillisement nadert, krijgt toch steun van de Franse staat. Dat is donderdag bekend gemaakt. Hiermee lijkt de internationale vervoerder door zowel de Fransen als de Britten overeind te worden gehouden.

Het afgelopen jaar en dit jaar hebben er door de coronacrisis aanzienlijk minder treinen gereden. Waar de verwachting lag dat er dit jaar vier treinen per dag zouden rijden, rijdt er momenteel maar één trein per dag die zeer minimaal gevuld is. Ook is het treinverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland in deze coronaperiode meerdere keren tot stilstand gekomen, en is er sinds eind vorig jaar een verplichting voor het tonen van een recente negatieve coronatest.

Ook de strenge lock-down vanwege de nieuwe Britse corona-variant in het Verenigd Koninkrijk zorgt voor minimaal aantal reizigers die het Kanaal oversteken met de trein en boot. Vliegverkeer naar de risicogebieden wordt al stilgelegd, werd woensdag door premier Rutte bekend gemaakt.

Staatssteun

Om het hoofd boven water te houden rekent de Eurostar erop dat het Verenigd Koninkrijk staatssteun geeft om de treinverbinding te blijven exploiteren. Inmiddels hebben aandeelhouders al 200 miljoen euro in de organisatie gepompt, echter vreest de Eurostar dat dit niet voldoende is. Ze wijzen er ook op dat ook luchthavens extra steun krijgen. Eerder was er nog vrees dat Frankrijk geen staatssteun aan het vervoersbedrijf zou geven, maar die angst lijkt nu ongegrond. "De staat zal naast Eurostar aanwezig zijn om deze strategische band tussen onze twee landen te behouden ", zei de Franse minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari donderdag tijdens een vergadering.

"We werken samen met de Britten aan hulpmechanismen die in verhouding staan ​​tot ieders betrokkenheid bij Eurostar, om het economische model van het bedrijf financieel te ondersteunen", vervolgde hij.