Internationale vervoerders controleren vanaf vandaag op negatieve corona-test

 (Foto: Bart)
(Foto: Bart)

Vervoerders die grensoverschrijdend openbaar vervoer aanbieden, moeten vanaf vandaag controleren of reizigers in het bezit zijn van een negatieve coronatest. Als deze niet kan worden aangetoond mogen ze de reiziger de toegang ontzeggen. De verplichting geldt niet voor regionaal grensvervoer.

Afgelopen week werd door het kabinet besloten dat er ook een negatieve PCR-testverklaring verplicht voor grensvervoer van en naar het buitenland. De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen. Deze test komt bovenop de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het kabinet blijft benadrukken dat alleen noodzakelijk reizen kunnen worden gemaakt en dat men zich dient te houden aan de hygiëne en quarantaine richtlijnen.

De verplichting geldt voor reizigers en aanbieders van internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer. Regionaal grensoverschrijdend busvervoer is van de regeling uitgesloten. De uitzonderingen op de verplichting worden gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden in elk geval tot half maart afgeraden.