Škoda Transportation levert nieuwe RegioPanters aan Tsjechië

Een oude RegioPanter uit de 600-serie. (Foto: Lasy)
Een oude RegioPanter uit de 600-serie. (Foto: Lasy)

Škoda Transportation-groep zal de komende vier jaar 79 nieuwe treinen leveren aan de Tsjechische Spoorwegen. Het gaat om 50 RegioPanter-treinen met twee wagens en 29 treinen met drie wagens.

De nieuwe lagevloers-treinstellen zullen in 2023 en 2024 te bewonderen zijn in de regio's Olomouc, Moravisch-Silezië en Zuid-Bohemen.

RegioPanter-treinen dragen bij aan een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit voor binnenlandse treinreizen. Onze moderne, ecologische en comfortabele voertuigen. (...) In onze fabrieken in Pilsen en Ostrava investeren we honderden miljoenen in het uitbreiden en innoveren van de productie en nemen we ook meer werknemers aan.

Regiopanter

De nieuwe voertuigen krijgen een comfortabel interieur met 140 en 234 zitplaatsen, moderne uitrusting, en ruime mogelijkheid voor mindervaliden in rolstoelen en scootmobiels, of reiziers met kinderwagens of fietsen. In vergelijking met de vorige RegioPanter-treinen hebben ze veel technologische verbeteringen. Zo worden ze uitgerust met een modern reisinformatiesysteem, wifi, camera's en voor de machinisten en monteurs een betere mogelijkheid voor een controle over de technische systemen van de trein. Ook worden de 'panters' voorzien van de nieuwste ETCS-treinbeveiligingsapparatuur. De maximumsnelheid van de treinen is 160 kilometer per uur, en vinden op dit moment al proeven plaats op in het testcentrum op 'De Ring van Velim.'

Huidige inzet

De Tsjechische Spoorwegen exploiteert al tientallen van dit soort treinen, namelijk 12 RegioPanter-treinen van de 440-serie en 8-treinen van de 640-serie (beide typen zijn drie rijtuigen), 17 treinen van de 650-serie (twee-delig) en 14 treinen voor vervoer over lange afstanden InterPanter van de serie 660 en 661 (drie- en vijfdelig).