OV-fiets krijgt prijsverhoging en nog betere dienstverlening

De fietsenstalling op station Woerden (Foto: Treinenweb)
De fietsenstalling op station Woerden (Foto: Treinenweb)

De OV-fiets zal de komende jaren stapsgewijs een prijsverhoging krijgen. Met de extra opbrengsten moet deze service van NS verbeterd worden. Zo komt er een nieuw innovatief slot en zal er een nieuw model fiets geïntroduceerd worden.

De kosten voor het huren van de OV-fiets gaan in 2021 omhoog van 3,85 euro naar 3,95 euro per 24 uur, waarna deze in 2022 verhoogd worden naar €4,15. Daarnaast zal de OV-fiets als dienst verder ontwikkeld worden: Zo komt er een nieuw slot op de fiets waarmee je de fiets doormiddel van een OV-chipkaart direct kunt huren en van het slot kan afhalen, en zal de NS in 2022 een nieuw model OV-fiets introduceren. Ook maakt de NS werk om alle stallingslocaties te voorzien van contactloos betalen waar dat nog niet mogelijk is.

Fietsenstalling

Omdat er ook steeds meer elektrische fietsen in de bewaakte stalling geplaatst worden heeft de NS besloten om daarvoor de maximale vergoeding bij diefstal te verhogen naar 750 euro. Ook komt de NS reizigers tegemoet bij diefstal van een originale fietsaccu. Deze vergoeding is vastgelegd op minimaal 120 euro. Deze bedragen zijn in aanvulling op de uitkering van een fietsverzekering. Na 28 dagen zal de NS de reiziger beter op de hoogte stellen van een fiets die in de stalling staat. Maar vanwege de coronaperiode zullen zij wel rekening houden met reizigers die door de thuiswerkmaatregelen lang niet in de stalling zijn geweest en coulant omgaan met reizigers die door de aanpassingen worden verrast.

De prijsverhogingen zijn gelijk aan de inflatiecorrectie en omdat de opbrengsten ten goede komen van de doorontwikkeling van de OV-fiets verhuur, hebben alle consumentenorganisaties positief gereageerd op het besluit.