Stationsvernieuwing hoofdstation Groningen vertraagd door archeologische vondsten

Zo zal het vernieuwde hoofdstation van Groningen er straks uitzien. (Foto: ProRail)
Zo zal het vernieuwde hoofdstation van Groningen er straks uitzien. (Foto: ProRail)

Argeologische vondsten hebben de werkzaamheden voor de vernieuwing van het hoofdstation Groningen en de omliggende sporen voor een jaar vertraagd, schrijft RTV Noord. Ook is er door aannemer Strukton geconstateerd dat er 'onvoorzien kabel- en leidingwerk' aanwezig was.

In de bodem is de aannemer onder meer twee oude draaischijven voor locomotieven tegengekomen in de grond. Ook zijn er funderingen gevonden van een oude steenfabriek uit 1830 en een havenkade met een oude houten gefundeerde koolopslagput die 15 meter diep is. De vondsten zijn inmiddels uitgebreid onderzocht, in kaart gebracht en verwijderd, meldt ProRail.

Vertraging

Door de vondsten lukt het Strukton niet meer om de werkzaamheden die voor de zomer van 2022 gepland stonden uit te voeren. Voor dat moment was er door ProRail in de zomervakantie een treinvrije-periode van zes weken gepland, echter kan dit niet eenvoudig worden uitgesteld. "Een treinvrije periode van deze omvang kan niet een paar weken verschuiven, en kan alleen in de zomer vallen", zegt ProRail erover. Om deze reden zullen de werkzaamheden dus worden opgeschoven naar een jaar later. Strukton is momenteel bezig met een nieuwe planning.

"Bij het opstellen van die planning houdt Strukton zo goed mogelijk rekening met de belangrijke momenten zoals de doorkoppeling, de oplevering van het station en de start van de gebiedsontwikkeling aan de zuidzijde. ProRail is als aanbestedende partij hierover met Strukton in gesprek", stelt de gemeente Groningen.