Zwitserse SBB beperkt treinverkeer naar Italië

Een archieffoto van een trein op station Basel naar ItaliŽ (Foto: Nils ÷berg)
Een archieffoto van een trein op station Basel naar ItaliŽ (Foto: Nils ÷berg)

Het grensoverschrijdende treinverkeer tussen Zwitserland en Italië is vanaf donderdag voor onbepaalde tijd stil komen te liggen. Dat treft tientallen routes, waaronder het internationale traject Milaan-Frankfurt.

De Zwitserse vervoerder SBB zegt dat het niet haalbaar is om de verplichte veiligheidscontroles vanwege het Coronavirus van de Italiaanse regering uit te voeren, zegt het Zwitserse spoorbedrijf SBB. Italië wil volgens een woordvoerster van het spoorbedrijf dat vanwege de coronacrisis de temperatuur van reizigers wordt gemeten.

Beperkingen

De beperkingen gelden voor zowel de grensoverschrijdende EuroCity en de regionale trein.

  • De EuroCity-dienst tussen Zwitserland en Italië blijft beperkt tot ten minste 31 januari 2021.
  • Het regionale verkeer van TILO wordt op Italiaans grondgebied stopgezet tussen 10 en 12 december 2020 - er wordt bekeken hoe dit weer verder open kan worden gesteld. De BLS-regionale treinen tussen Brig en Domodossola blijven rijden zoals gepland.

De SBB heeft deze week aangegeven dat het meerendeel van zijn treinen straks alleen nog tot de grens met Italië rijden. Dat besluit heeft onder meer gevolgen voor forenzen die dagelijks voor hun werk de grens moeten oversteken. De SBB heeft voor haar reizigers een pagina gepubliceerd met de tijdelijke dienstregeling.

NightJet Amsterdam - Wenen / Innsbruck

Ook de Nightjet van Amsterdam naar Innsbruck / Wenen is vanwege het coronavirus uitgesteld. Aanvankelijk zou deze vanaf 13 december moeten rijden, maar is uitgesteld tot een nader te bepalen datum in 2021. Al eerder in november maakte de ÖBB bekend dat de NightJet naar Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland vanwege de corona-pandemie vanaf 8 november al een beperkte dienstregeling reed. Hoewel toen de treinen naar Italië nog reden, zijn deze nu stilgelegd.