Zuid-Holland wil 3 miljard euro steken in lightrail tussen Leiden en Dordrecht

Het station van Leiden Centraal (Foto: NS)
Het station van Leiden Centraal (Foto: NS)

Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft vorige week donderdag tijdens de internationale Green Deal Makers Summit gepleit voor meer slimme verbindingen tussen Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Zo zijn er plannen voorgesteld voor een lightrailverbinding tussen deze steden.

Die uitbreiding van het netwerk zou 3 miljard euro kosten en is nodig om de bereikbaarheid en leefbaarheid op orde te houden. Een deel van het Nationaal Groeifonds is beschikbaar om te investeren in het openbaar vervoer. Daardoor heeft het kabinet nu veel geld beschikbaar voor een plan als de lightrailverbinding die de universiteitssteden met elkaar moet verbinden. Als alle seinen op groen gezet worden zou de lightrail er over 10 jaar moeten kunnen liggen.

Ook de komst van een lightrail wordt met open armen ontvangen vanwege de groei van 400.000 inwoners in de komende jaren in de provincie. "Als we dat allemaal goed willen huisvesten, dan zijn goede vormen van moderne openbaar vervoer, waarbij mensen zich heel snel van A naar B kunnen bewegen, een eerste vereiste." zegt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, tegenover omroep Rijnmond.

Green Deal

De Green Deal gaat over mobiliteit, verstedelijking, industriële woningbouw, circulaire economie, klimaat en energie en maakt deel uit van het programma van POLIS, het Europese netwerk van steden en regio’s dat samenwerkt om innovatieve technologieën en mobiliteitsbeleid te ontwikkelen. De betrokken partijen, waaronder de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigd door Floor Vermeulen, ondertekenden een ‘pledge’ (belofte) om de gezamenlijke ambities van Europese steden en regio’s kracht bij te zetten. Dit is van groot belang aangezien de Europese Unie de komende maanden besluiten neemt over de financiering hiervan.