Deutsche Bahn voorziet trein van mondkapje

De ICE op station Berlin Hbf. die van een mondmasker voorzien is (Foto: DB AG / Oliver Lang)
De ICE op station Berlin Hbf. die van een mondmasker voorzien is (Foto: DB AG / Oliver Lang)

Reizigers in Duitsland moeten niet gek opkijken als ze een trein tegenkomen met een mondkapje op. Samen met strengere controles op het dragen van mondmaskers heeft de Deutsche Bahn een ICE-4 treinstel voorzien van een rood mondkapje. Hiermee heeft de DB nu ook een "rollende ambassadeur voor veilig reizen".

Federaal Transportminister Andreas Scheuer (CSU), DB Personenvervoer Bestuurslid Berthold Huber en Federale Politie-voorzitter Dieter Romann bedankten maandag treinreizigers in Duitsland voor hun "verantwoordelijke gedrag, hun aandacht en geduld" tijdens het reizen tijdens de Corona-periode. In de tussentijd zou volgens de DB Group ongeveer 99 procent van de passagiers de voorgeschreven mond- en neusbekleding dragen.

De promotie-ICE die in de gewone langeafstandsdienst rijdt werd in Berlijn gepresenteerd. De trein zal de komende weken op deze ludieke manier mensen aansporen hun mondkapje te dragen tijdens het reizen met de trein. De ICE-4 is bedekt met bestickering over beide neuzen die een mondkapje laat zien.

De trein werd vanaf afgelopen maandag op verschillende routes ingezet. Nederlandse reizigers die de trein met eigen ogen willen zien zullen moeten afreizen naar Duitsland omdat deze trein zich niet in Nederland zal laten zien.

Idee

Het idee doet denken aan een actie die enkele maanden geleden werd uitgevoerd door graffitispuiters. In augustus verschenen er foto's waarop een ICE te zien was met een roze mond- en neusbescherming op de neus van de trein. Hoewel het eigenlijk om materiële schade ging, reageerde de PR-afdeling van Deutsche Bahn op het resultaat met de woorden: "Zelfs spuitbusschurken, die niet nadenken wat ze doen, hebben het begrepen. Denk er eens over na!"