NS snijdt vanaf volgende week opnieuw in aantal treinen

Hogeschool InHolland laat studenten straks gespreid reizen (Foto: Henk-Jan van der Klis)
Hogeschool InHolland laat studenten straks gespreid reizen (Foto: Henk-Jan van der Klis)

De NS gaat vanaf komende week nog verder in de dienstregeling snijden. Zo laat het vervoersbedrijf 90 procent van de treinen rijden wat momenteel 97 procent is. De aanpassingen worden in deze maand stapsgewijs doorgevoerd.

De reden voor de aanpassingen is de forse daling van het aantal reizigers en het voorkomen van tussentijdse aanpassingen door ziekteverzuim. NS wil ervoor zorgen dat reizigers in coronatijd verantwoord en veilig met de trein kunnen blijven reizen en dat Nederland bereikbaar blijft. Om een betrouwbare dienstregeling te garanderen blijft 90 procent van de treinen rijden en blijft op elk traject minimaal 2 keer per uur een trein rijden. Ook benadrukt de NS dat er geen trajecten worden geschrapt of dat er treinen worden ingekort.

Op dit moment vervoert NS 30 procent van het normale aantal reizigers. De verwachting van de vervoerder is dat dit lage reizigersaantal voorlopig aanhoudt. Zodra de omstandigheden weer zorgen voor meer reizigers zal NS weer volgens de normale dienstregeling weer gaan oppakken. Momenteel is er nog niet bekend wat de wijzigingen zullen worden. Reizigersorganisaties worden betrokken bij de veranderingen in de dienstregeling.

Eerdere wijziging

Eerder schrapte NS al de extra forensentreinen en weekendnachttreinen, waarna 97 procent van de oorspronkelijke dienstregeling bleef rijden. Het bedrijf blijft de reizigersstromen en ziekteverzuim goed in de gaten houden om een robuuste treindienst te blijven rijden.
De NS raadt haar reizigers aan om van te voren de reisplanner te gebruiken.