NS en ProRail schenken laatste rookpaal aan Spoorwegmusem

De laatste rookpaal staat nu in het Spoorwegmuseum
De laatste rookpaal staat nu in het Spoorwegmuseum

Vanaf vandaag zijn alle stations en perrons rookvrij, en zullen ProRail en NS de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum overhandigen. Deze rookpaal is inmiddels opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot de geschiedenis.

In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al sinds 2004 niet meer toegestaan. De afgelopen maand zijn ook alle rookpalen en sigarattenputten op de perrons verwijderd, waarmee alle perrons ook rookvrij zijn. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum is trots op zijn aanwinst voor het museum: "We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige 'rookvrije generatie' zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoeker laten zien."

Rookpaal als oplaadpaal

De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten opgeruimd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer 100 van de ruim 400 stations in Nederland weggehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen. Ans Rietstra, COO bij ProRail: "Ik ben trots op de stap die wij hier als spoorsector zetten. Dat heeft heel wat voeten in aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken, maar we voelen allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations."

Stop verkoop tabak

Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: "Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen." NS ziet dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Steeds meer draagvlak voor rookvrij

Om reizigers te informeren maken ProRail en NS gebruik van de digitale schermen op de grotere stations, de stationsomroep, de eigen nieuwspagina’s en social media. Ook worden alle huisregels op de stations aangepast. De spoorbedrijven werken nauw samen met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Voorzitter Michael Rutgers: "Uit onderzoek in opdracht van stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en uitgevoerd door Kantar weten we dat 67% van de Nederlanders voor een rookvrij perron is. Ruim 10 jaar geleden was dat nog maar 30%. Het is fantastisch om te zien dat NS en ProRail dit grote draagvlak serieus nemen en samen de rookvrije perrons mogelijk hebben gemaakt." Om de samenwerking kracht bij te zetten tekenen ProRail en NS ook een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Stoptober

De overhandiging van de laatste rookpaal valt gelijk met de start van Stoptober. Een jaarlijks moment waarop rokers wordt aangespoord om 28 dagen achtereenvolgens niet te roken. Volgens de organisatie achter Stoptober zou de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter zijn als je het 28 dagen volhoudt.