Nieuwe entree van Den Haag HS officieel geopend

Na jaren van verbouwen is het vernieuwde station van Den Haag HS maandag opgeleverd aan de reiziger. Een nieuwe tweede ingang moet het station nog beter bereikbaar maken. Met de ingrijpende verbouwing is het station nu voorbereid voor de toekomst.

Namens de gemeente Den Haag, ProRail en NS kregen de reizigers een lekkere versnapering aangeboden om de opening te vieren. Wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag openden de nieuwe entree samen met Helga Cuijpers (Regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) en Magdalena Piotrowska (Regiodirecteur Zuid van NS). Met het leggen van een puzzel met een afbeelding van het station werd de nieuwe entree officieel geopend.

Monumentaal station met twee ingangen

Het monumentale stationsgebouw van station Hollands Spoor was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de zijde van het Laakkwartier. De doodlopende tunnel bood hier echter geen in- en uitgang. Uit een onderzoek van de NS onder reizigers bleek dat zij graag meer faciliteiten wilden, zoals winkels om hun wachttijd prettiger te besteden. Gemeente Den Haag, NS en ProRail hebben daarom samen het station verbeterd. Onder leiding van de gemeente Den Haag werd in april 2017 gestart met de bouw van een nieuwe entree, welke ontworpen is door NL Architecten, die beter aansluit op de omgeving.

Nieuwe faciliteiten en betere toegankelijkheid

De nieuwe entree van het station is voorzien van een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de entree is plaats voor 2500 fietsen die hard nodig waren omdat er al een gebrek aan stallingruimte was. Volgens cijfers van de NS komt maarliefst 31 procent van de reizigers met de fiets naar dit station en vertrekt 9 procent na de treinreis met de fiets. Ook zijn er nieuwe winkels te vinden in het station en op het voorplein. Onlangs openden Domino's Pizza en snackzaak Febo al hun deuren in de nieuwe winkelruimte. De komende maanden zullen ook de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio hun intrek nemen in de nieuwe winkelruimte. In het oude stationspand zaten al Starbucks en lectuurwinkel AKO.

De komende tijd zal er nog ijverig gewerkt worden aan het station. Zo wordt het nog beter toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. ProRail werkt de komende maanden aan het plaatsen van een nieuwe lift naar perron 1 zodat alle perrons met de lift te bereiken zijn. Dit is een belangrijke vooruitgang voor mindervaliden om straks geheel zelfstandig met de trein te kunnen reizen.