Vernieuwde station Zaandam officieel geopend

Het vernieuwde station van Zaandam is officieel geopend. Afgelopen donderdag vond de heropening van het iconische station plaats. Kenmerkend aan de opfrisbeurt is de nieuwe oversteek die net als het stationsgebied is voorzien van de typische markante groene Zaanse huisjes.

De opening werd voltrokken door Irma Winkenius (Regiodirecteur NS), Harro Homan (regiodirecteur ProRail) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit. De verbouwing heeft ongeveer 2 jaar geduurd. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in de typisch Zaanse stijl met een nieuwe entree tot het station voorzien van winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied in de bloemen gezet.

Vernieuwing

De stationshal van Zaandam onderging de afgelopen jaren een metamorfose en is volledig gemoderniseerd. Van een onopvallend station is het veranderd in een plek die van alle gemakken voorzien is voor reizigers en bezoekers. De winkels zijn heel herkenbaar aan de typische Zaanse stijl.

Over het spoor is een nieuwe oversteek gemaakt waarover de bezoekers en toeristen kunnen lopen en fietsen. Er zijn tal van winkels geopend zoals AH to go, Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en lectuurwinkel AKO. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing. Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes en openbare toiletten en bagagekluisjes.

Ook is er een nieuwe fietsroute aangelegd die nog niet definitief is. Naar verwachting zal deze op zijn vroegst in 2023 voltooid zijn. Ook is er een nieuwe fietsenstalling bij het station geplaatst met plek voor 1.400 fietsen.

  • Op korte termijn volgt er een uitgebreide fotoreportage