NS: Helft van SLT Sprinters voorzien van toilet

Reizigers komen steeds vaker een toilet in de SLT Sprinters tegen. De NS meldt dat er inmiddels al 66 treinstellen van deze serie van een toilet voorzien zijn. Dit is net meer dan de helft van het aantal treinen.

De stellen worden tijdens hun opfrisbeurt voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet, twee speciale plaatsen voor rolstoelen, schuiftreden bij de deuren en een nood-intercom.

De vernieuwing van de SLT Sprinter-vloot die inmiddels al ruim 10 jaar is, wordt uitgevoerd door het consortium Bombardier Siemens Lighttrain in het Duitse Aken. Per opknapbeurt gaan er twee treinenstellen naar de werkplaats, waar de helft van deze treinen destijds ook is gebouwd door Bombardier. Na een paar weken keren de treinen stuk voor stuk weer terug waarna er weer twee andere stellen de werkplaats in rollen.

Vernieuwing

Naast een groot rolstoeltoegankelijk toilet en aan weerszijden van het balkon een schuiftrede heeft de gemoderniseerde SLT Sprinter twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen, een plek voor twee fietsen en een speciale noodknop waarmee contact kan worden gezocht met de machinist. Voor mensen met een visuele beperking is voelbare en hoorbare informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast en met hun gehoor hun weg kunnen vinden in en rond het toilet.

Vorig jaar heeft de NS in alle SLT Sprinters de stoffen stoelbekleding vervangen door nieuwe kunstleren zittingen voor meer comfort voor haar reizigers. Naar verwachting zijn alle 131 Sprinters eind 2021 vernieuwd.