OV-NL: Voorrang voor coronatest bij OV-personeel

Een bus van Breng, onderdeel van Connexxion (Foto: Alfenaar)
Een bus van Breng, onderdeel van Connexxion (Foto: Alfenaar)

Brancheorganisatie OV-NL die alle Nederlandse vervoerders vertegenwoordigt, is van mening dat personeel in het openbaar vervoer voorrang moet krijgen op een coronatest. Dit zegt voorzitter Pedro Peters in televisieprogramma Hart van Nederland.

Nu het jaarlijkse griepseizoen voor de deur staat moet personeel zich bij een hoest of verkoudheid zich officieel laten testen, en tot die tijd moeten ze thuis het resultaat van de test afwachten. Als er veel bestuurders zouden uitvallen en thuis zitten in afwachting van een coronatest, zal het openbaar vervoer behoorlijk gehinderd worden.

"Dan zien wij het gebeuren dat wij te weinig mensen zullen hebben om de bus of trein te rijden op bepaalde momenten", waarschuwt Peters. Hij wil dat OV-personeel weer een cruciaal beroep wordt en daarom voorrang krijgt op de coronatest. Buschauffeur Martin Moraal geeft aan dat hij het daar mee eens is, en stelt dat de planners voor de diensten het lastig zullen krijgen als er buspersoneel uitvalt. Ook moeten de bussen voor iedereen blijven rijden, benadrukt hij: "Vergeet niet dat de mensen die met de bus meegaan, vooral zij die ‘s ochtends en ‘s middags reizen, vaak vitale beroepen hebben".

CoronaMelder-app

Ook ziet Peters de nieuwe CoronaMelder-app als een groot probleem. Iedereen die in contact is geweest met iemand die corona bleek te hebben, wordt opgeroepen om zich te laten testen. Die app bepaalt via bluetooth wie er de afgelopen tijd bij de coronapatiënt in de buurt is geweest. Nu buschauffeurs veilig beschermd zullen zijn met nieuwe spatschermen in hun cabine zal de app hier geen rekening mee houden.