Rover: Dagkaart Fiets moet weer terug in de automaat

Als het aan Rover en de Fietsersbond ligt moet het Fiets Dagkaartje weer terug in de automaat komen. (Foto: Treinenweb)
Als het aan Rover en de Fietsersbond ligt moet het Fiets Dagkaartje weer terug in de automaat komen. (Foto: Treinenweb)

Rover en de Fietsersbond willen dat de Dagkaart Fiets zo snel mogelijk weer terugkeert in de kaartautomaten van NS. De organisaties stellen dat zij veel klachten krijgen sinds de NS vanwege de coronacrisis een reserveersysteem voor het meenemen van fietsen opgezet hebben.

De Dagkaart Fiets is momenteel enkel online te koop, waarbij de NS vraagt om de reis te registeren. Op die manier wil de vervoerder drukte in de treinen voorkomen. Echter stelt Rover dat er voor reizigers veel onduidelijkheden en tekortkomingen in het aanmeldsysteem zitten. Zo is het niet mogelijk om meerdere fietsen tegelijk aan te melden wat voor gezinnen een flinke klus betekent. Ook de overstap is moeilijk omdat elke rit apart geregistreerd moet worden.

"Je weet natuurlijk vaak niet precies hoe lang je over een fietsrit doet", stelt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. "Juist nu vakantie in eigen land populairder is dan ooit, maakt NS het te lastig om een fiets mee te nemen".

Rover begrijpt niet dat NS ervoor kiest nieuwe drempels op te werpen, juist nu het aantal reizigers nog steeds niet op het oude niveau is teruggekeerd. "NS moet meer zijn best doen reizigers terug te winnen", vindt Rover-directeur Freek Bos.