Sloop van stationsgebouw Alkmaar Noord begonnen

Zaterdagochtend is er een start gemaakt met de stationsvernieuwing van station Alkmaar Noord. De eerste grote stap werd gekenmerkt door de sloop van het oude stationsgebouw uit 1980.

Volgens ProRail voldoet het station niet langer aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalige reizigers omdat er onder meer liften ontbreken. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en krijgt een lichte en moderne uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op station Alkmaar, war uiteindelijk ook terug is te zien in het materiaal- en kleurgebruik. Ook zal het nieuwe station een open karakter krijgen.

Vernieuwing

Onderdeel van het vernieuwde Alkmaar Noord zijn de nieuwe perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Op het dak komen er straks zonnepanelen, waarmee station Alkmaar Noord nagenoeg energieneutraal wordt en ruim 90% van het jaarlijkse verbruik moet opwekken. Ook wordt het station verzien van energiezuinige led-verlichting

Ook komen er nieuwe trappen en twee glazen liften, die de tunnel met de perrons verbinden. Op deze manier maken we het station volledig toegankelijk voor álle reizigers. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek bij de fietsenstalling.

Naar verwachting is het vernieuwde station in de zomer van 2021 klaar.