Gevaarlijke spoorwegovergang Hooghalen wordt afgesloten

Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)
Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)

De gemeente Midden-Drenthe wil zo snel mogelijk een tijdelijke weg aanleggen langs het spoor bij Hooghalen. De aanleiding is het fatale treinongeluk van afgelopen mei en het bijna-ongeluk die eerder deze week bij een onbewaakte spoorwegovergang plaatsvond.

Zowel de gemeente, de NS en ProRail vinden dat er actie moet gebeuren. De plannen zijn om een tijdelijke weg aan te leggen die niet het spoor kruist via de onbeveiligde overweg. Op die manier kunnen de grondeigenaren het spoor veilig oversteken.

Overeenkomst

Vrijdagmorgen gingen de partijen in gesprek met een van de grondeigenaren waar uiteindelijk een oplossing is geboden. "Ik begrijp ook dat de grond voor boeren heel belangrijk is, zeker nu midden in de oogsttijd. Het betekent natuurlijk wel wat dat we nu ruimte nodig hebben voor zo'n noodweg.", zegt burgemeester Mieke Damsma.

Damsma zegt begrip te hebben voor het standpunt van de boeren. "We kiezen niet alleen maar de kant van de NS en ProRail, het is een gezamenlijke aandacht. Maar we zijn er als gemeente voor alle inwoners.". Het is nog niet bekend waneer de tijdelijke weg wordt aangelegd, maar als het aan de Damsma ligt zal het zo snel mogelijk gebeuren. Uitelijk is het de bedoeling om in een later stadium een permanente weg te realiseren.

Ook ProRail is tevreden met het besluit. "We zijn blij dat we de medewerking hebben van de betrokken boeren", zegt ProRail-directeur John Voppen. "De burgemeester speelde hier ook een belangrijke rol in door haar toezeggingen om alles in goede banen te leiden."

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is verheugd met de overeenkomst tussen de partijen. "Elk incident op een overweg is er een te veel. We moeten zo snel mogelijk van deze onbeveiligde overwegen af."