Arriva: Noordelijke treinen zijn drukker maar momenteel halfvol

Arriva: Noordelijke treinen zijn drukker maar momenteel halfvol (Foto: Roel Hemkes)
Arriva: Noordelijke treinen zijn drukker maar momenteel halfvol (Foto: Roel Hemkes)

Langzamerhand wordt het weer wat drukker in de trein nadat tijdens de 'intelligente 'lockdown' er een aangepast reisadvies gold. Arriva meldt tegenover RTV Noord dat er in Noord-Nederland sprake is van de helft van het aantal treinreizigers, maar de toekomst over het verloop nog erg onzeker is.

Voor Arriva is het nog moeilijk te zeggen wanneer het aantal reizigers weer op het oude peil komt. In de zomervakantie is het immers traditioneel rustiger dan in reguliere weken, waarin meer mensen aan het werk zijn en bovendien de scholen open zijn. Bovendien zullen er na de zomer nog altijd veel mensen thuis blijven werken, en zullen studenten ook niet in grote massa's tegelijkertijd naar de collegezalen reizen.

Omdat aan het eind van dit jaar de nieuwe concessie ingaat zullen de GTW-treinen worden aangepast met een nieuw interieur. Ook zal er volgens de nieuwe concessie-eisen van de provincies er een reizigerstelsysteem in zitten. Bij 85 procent drukte is de kleur op het scherm van de aan de zijkant van de trein geel, en bij 100% zal deze rood gaan kleuren.

Dienstregeling niet aangepast

Voorlopig past Arriva de treindienstregeling niet aan, maar sluit niet uit dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. "Tot het einde van dit jaar rijden we vooralsnog de dienstregelingen zoveel mogelijk zoals we gewend zijn. Voor 2021 zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden, dat doen we samen met onze opdrachtgevers", laat een woordvoerder weten. De Noordelijke concessie van Arriva is in handen van de Provincies Groningen en Fryslân.