Verontwaardiging na sluiten toiletten in Keolis-treinen

Een trein van Keolis op het traject Oldenzaal - Zutphen (Foto: Rob Dammers)
Een trein van Keolis op het traject Oldenzaal - Zutphen (Foto: Rob Dammers)

In de treinen van Keolis, die onder Blauwnet rijden op trajecten als Enschede - Zwolle of Oldenzaal - Zutphen, zijn alle toiletten op slot gedraaid. Veel fracties hebben kritische vragen gesteld over het besluit van Keolis.

"Dit kan niet waar zijn”, foetert Joeri Pool (PVV), die schriftelijke vragen stelt en spreekt van 'gemakzucht'. Ook Stijn Hesselink van FvD steunt de vragen; „Belachelijk, dit kun je niet maken".

Ook andere partijen zijn kritisch, melden ze aan RTV Oost. „Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat in treinen structureel de toiletten zijn afgesloten”, zegt Hans Nooter van de PvdA. „Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het ’even op te houden’”, aldus Renilde Huizenga (D66).

Op verzoek open

Keolis maakt duidelijk dat reizigers wél gebruik kunnen maken van het toilet. "Maar we verzoeken ze om melding te maken bij medewerkers. Die maken ze dan open." Als een toiletdeur op slot zit brandt er een rood lampje. "In principe zit de deur op slot, inderdaad, maar medewerkers hebben een sleutel", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Ook benadrukt de vervoerder dat de instructies vermeld staan op de informatieschermen in de trein.

"We doen dit voor de hygiëne en hebben bijvoorbeeld gezien dat reizigers gebruikmaken van het toilet terwijl ze niet naar het toilet moeten."