Advies voor noodzakelijke reizen vervallen, iedereen welkom in openbaar vervoer

Vanaf vandaag is de beperking op zitplaatsen in het ov geschrapt (Foto: Maurits90)
Vanaf vandaag is de beperking op zitplaatsen in het ov geschrapt (Foto: Maurits90)

Vanaf vandaag is het advies voor noodzakelijk reizen in het openbaar vervoer vervallen en zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. Wel wordt het advies gegeven om de spits te vermijden. Ook zijn de beperkingen rondom de tijdelijke regelgeving van de fiets versoepeld en zijn de samenreis en groepstickets weer terug in de verkoop.

Het openbaar vervoer is er klaar voor om vanaf woensdag weer op volle toeren te draaien, zegt OV-NL-voorzitter Pedro Peters tegenover met NU.nl. Sinds maart werd het openbaar vervoer in fases beperkt vanwege de uitbraak van het coronavirus, en gold het advies om enkel van het openbaar vervoer gebruik te maken als het noodzakelijk was. Ook werd er sinds 1 juni een verplichting op het dragen van mondkapjes ingevoerd. Ook heeft de NS op grote stations een desinfectiezuil met handgel bij de ingang geplaatst die met een voetpedaal te bedienen is. Daarnaast blijven de groene zitplaatsstickers nog enige tijd in de trein zitten om de anderhalvemeter maatregel duidelijk te maken.

Alle zitplaatsen in gebruik

De versoepeling van de maatregelen betekent dat alle zitplaatsen weer volledig in gebruik zijn. Sinds 1 juni werden op advies van de overheid maar liefst tussen de 40 en 50 procent van de zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro toegestaan. Met groene stickers werd aangegeven welke zitplaatsen beschikbaar waren. In de meeste gevallen betrof dit de zitplaatsen aan de zijde van het raam. Vanaf vandaag mogen alle zitplaatsen weer worden gebruikt, en geldt er geen beperking meer in de zitplaatsen.

Fietsen vanaf nu reserveren

Ook mogen fietsen weer worden meegenomen in de trein. Wel geldt hiervoor een nieuwe maatregel dat deze gereserveerd moeten worden. Het gaat hierbij niet om vouwfietsen zolang deze opgevouwen worden vervoerd.

Via de NS-app of de NS-website kunnen reizigers vanaf nu enkel een fietsticket kopen door deze per trein te reserveren. Momenteel moet je deze nog per trein aanmelden. “Maar dat is tijdelijk”, legt NS-woordvoerder Hessel Koster tegenover Treinreiziger.nl uit. "We willen aanmelden zo snel mogelijk ook per reis mogelijk te maken, wanneer je een reis maakt met een overstap." Wel waarschuwt Koster dat de dienst in een recordtempo door ontwikkelaars gebouwd is en in het begin nog niet perfect zal zijn. "We blijven eraan werken de service zo snel mogelijk verder te verbeteren."

In mei werd het meenemen van fietsen tijdelijk verboden om plezier-reisjes te ontmoedigen.

Samenreiskorting

Ook is volgens berichtgeving van NS op Twitter is de samenreiskorting weer mogelijk. Dit bekekent dat medereizigers weer kunnen profiteren van korting zolang de reiziger beschikt over een kortingsabbonnement. Ook dit reisproduct werd vanaf 12 mei geschrapt om te voorkomen dat er op recreatieve manier met de trein gereisd zou worden. Al eerder stopte NS met de verkoop van het Groepsticket. Ook deze is weer te bestellen.

Controle op mondkapjes

Hoewel veel wel beperkingen zullen worden geschrapt zal de verplichting op het dragen van het mondkapje  in het openbaar vervoer voor onbepaalde tijd blijven bestaan. Tegenover Nu.nl maakt OV-NL voorzitter Pedro Peters duidelijk dat er vanaf nu nog intensiever gecontroleerd zal worden op het dragen van de mondkapjes. Tijdens een undercover steekproef in Utrecht is gebleken dat er klein deel zich niet aan de regels hield: "Gemiddeld 5 à 6 procent van de reizigers droeg geen mondkapje", aldus Peters. "12 procent van de reizigers deed het mondkapje bij het uitstappen te vroeg af."

Er zal geen jacht op boetes plaatsvinden voor reizigers die geen mondkapje dragen. In de eerste instantie zal bevoegd ov-personeel eerst waarschuwen voordat er boetes worden uitgedeeld. Sinds de invoering van de mondkapjesplicht op 1 juni zijn er in totaal 120 boetes uitgedeeld. Op stations en haltes en bij de toegangsdeuren van bussen, trams en metro's wordt duidelijk gemaakt dat het verplicht is om het beschermingsmiddel op een juiste manier tijdens de reis te dragen.