NS start vanaf 1 juni weer met reisassistentie

Volledige reisassistentie op het station is weer vanaf 1 juni mogelijk (Foto: Treinenweb)
Volledige reisassistentie op het station is weer vanaf 1 juni mogelijk (Foto: Treinenweb)

Vanaf 1 juni start de NS weer de service voor reisassistentie op. De laatste paar maanden kon een vijfde van de reizigers met een beperking geen gebruik maken van de service omdat medewerkers niet de nodige anderhalve meter in acht konden nemen.

In maart liet de NS weten dat mensen zelfstandig aan boord van een trein moesten komen. Dit hield in dat beperkte reizigers zelf over de door de assistent geplaatste  instapbrug of rolstoelplank de trein in moesten rijden, en dat visueel gehandicapten met mondelijke aanwijzingen de trein in moesten stappen

Reisassistentie weer beschikbaar

De NS wil weer de dienst verlenen zoals dat eerst ook weer mogelijk was. "Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is”, meldt het spoorwegbedrijf nu. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel weer het zetje krijgen die ze nodig hebben om met hun hulpmiddel de trein in te komen.

Discussie

Afgelopen zondag ontstond er ook discussie op Twitter over de maatregelen. Stephan Spieker verklaarde 'zich in een hoekje gedrukt te worden', en vroeg zich af waarom de NS geen desinfectiemiddelen en handschoenen gebruikt. Ook NOS-techjournalist Joost Schellevis reageerde verrast: “Je mag wel naar de kapper, maar de NS wil mensen met bijvoorbeeld een rolstoel niet de trein in helpen”.

De kritiek lijkt ervoor hebben gezorgd dat de NS overstag is gegaan. Medewerkers die assistentie verlenen zullen uitgerust worden met persoonlijke beschermingsmiddelen zodat de veiligheid tussen de reiziger en de medewerker gewaarborgd blijft.