Bouw reizigerstunnel Gorinchem wordt weer hervat

De werkzaamheden aan de nieuwe reizigerstunnel op station Gorinchem gaan door (Foto: Treinenweb)
De werkzaamheden aan de nieuwe reizigerstunnel op station Gorinchem gaan door (Foto: Treinenweb)

De bouw van de nieuwe reizigerstunnel in Gorinchem kan alsnog van start gaan. Dat is de uitkomst van een gang naar de Raad van Arbitrage na een geschil met aannemer Ballast Nedam Infra. De Raad stelt ProRail in het gelijk na een geschil met de aannemer.

In september 2018 ging de schop de grond in voor een grote vernieuwing van het station. Een van de belangrijkste veranderingen was de aanleg van een nieuwe reizigerstunnel die het station toegankelijker moet maken. Zo komen er liften en een hellingbaan. Op het huidige moment moeten mindervaliden nog gebruik maken van een overpaadje.

Werkzaamheden stilgelegd

In februari van vorig jaar werd het werk door de aannemer stil gelegd omdat er putten zouden gevonden zijn onder het werkterrein, wat gevaar voor verzakkingen zou betekenen. Volgens ProRail, die eerder een vooronderzoek gedaan zou hebben, zouden de putten niet zijn aangetroffen op het terrein.

Omdat Ballast Nedam Infra de werkzaamheden niet wou hervatten heeft ProRail vorig jaar een  bodemprocedure bij de Raad van Arbitrage aangespannen. Na een lange strijd is de kogel uiteindelijk door de kerk en zal de reizigerstunnel na een ruim jaar vertraging uiteindelijk weer worden afgebouwd.

Aanvankelijk zou de tunnel al eind vorig jaar zomer geopend moeten worden. Naar verwachting zal de opening nu in 2021 plaatsvinden.