NS en VVMC: Reizigers houden zich aan Corona-maatregelen

De coupe's in de treinen zijn momenteel erg leeg
De coupe's in de treinen zijn momenteel erg leeg

Zowel de NS als de spoorvakbond VVMC geven aan dat treinreizigers zich steeds beter vasthouden aan de door de overheid opgelegde Corona-maatregelen. Dat stellen vakbondsman Wim Eilert en NS-woordvoerster Anita Middelkoop tegenover Dagblad van het Noorden.

Inmiddels is het aantal treinreizigers aanzienlijk gedaald, omdat er momenteel opgeroepen wordt om alleen met de trein te reizen als het strikt noodzakelijk is. Hierbij worden reizigers bedoeld in vitale sectoren, zoals de hulpverlening en de zorg. Omdat het rustiger in de treinen is, zet de NS een derde van het gebruikelijke aantal treinen in. "Waar we op een normale dag 1,3 miljoen mensen vervoeren, halen we nu 7 tot 10 procent daarvan", zegt Middelkoop. Dit komt dus neer op 100.000 mensen per dag. Uit beelden op sociale media is te zien dat de treinen vaak behoorlijk leeg zijn.

Ook in de coupe's is het van belang dat de reiziger zich houden aan de door de overheid opgelegde '1,5 meter'-maatregel. "Een aantal weken geleden werd die regel regelmatig overtreden", vertelt Eilert namens de vakbond VVMC. Vanwege die overtredingen kwam ook met enige regelmaat de politie op draven. "Die wordt in zulke gevallen gebeld en staat dan bij een station", aldus Eilert. "Inmiddels wordt de politie minder vaak ingeschakeld. Het gebeurt nog wel eens dat reizigers zich lastig gedragen." Ook neemt het aantal meldingen via een speciaal meldpunt af, zegt de woordvoerder.

Anita Middelkoop geeft bevestigt de woorden van Wim Eilert. Ook zij benadrukt dat het NS personeel zich momenteel niet onder de reizigers mengt. "Ter bescherming van hun gezondheid en die van de reizigers", aldus Eilert. Zo blijven de machinist en de conducteur in hun eigen vertrek. In diverse treinen zijn speciale coupés inmiddels voor reizigers afgezet met een lint, zodat het personeel afgezonderd blijft van de reizigers. In het geval dat contact met een reizigers hebben blijven ze op gepaste anderhalve meter afstand staan.