Talgo bouwt Renfe-treinstellen om tot ambulancetrein

Renfe bouwt samen met Talgo treinen om tot ambulancetrein (Foto: Falk1; Wikipedia)
Renfe bouwt samen met Talgo treinen om tot ambulancetrein (Foto: Falk1; Wikipedia)

De Spaanse spoorvervoerder Renfe werkt samen met treinenbouwer Talgo om hun Talgo 250 Dual-hogesnelheidstreinen aan te passen in ziekenhuistreinen die, indien nodig, door Spanje getroffen patiënten die door het coronavirus zijn getroffen in Spanje kunnen vervoeren.

De plannen zijn uitgewerkt door het Spaanse Ministerie van Transport en Mobiliteit. Talgo zegt vrijwillig al haar personeel en rollend materieel ter beschikking te hebben gesteld aan de Spaanse regering om treinen om te bouwen tot speciale ambulance-treinen.

De door Renfe geselecteerde treinen zijn voorzien van een lage vloer en hebben een gelijkvloerse instap, wat een voordeel is voor het in- en uitladen van de patiënten. De treinen kunnen worden aangepast in de gezamenlijke werkplaats van Renfe en Talgo in Fuencarral, nabij Madrid. De stellen zijn al voorzien van een modulair interieur waardoor de trein eenvoudig omgebouwd kan worden tot een ambulancetrein.

Dankzij de draaistellen met variabele spoorbreedte en de hybride aandrijving kan het materieel rijden op zowel de standaard hogesnelheidsnetwerken als de conventionele spoornetwerken.