[video] 'Missie NS' maakt primière op televisie

Al eerder is de documentaire 'Missie NS' in première gegaan tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in 2019. Maar de film komt voor het eerst ook op televisie uit. Op vrijdag 27 maart is de documentaire om 22:25 op NPO 2 te zien.

Het is de eerste keer dat de gehele organisatie van de NS voor de camera gezet werd. "Dat was spannend. Ik ben er trots op dat we dit hebben gedurfd”, vertelde Bartho Boer, directeur Communicatie & Corporate Affairs NS tijdens de première vorig jaar op het NFF .

Missie NS is een film van 83 minuten welke geregisseerd is door Catherine van Campen die eerder genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor Garage 2.0 en Kids & Docs – Drona & ik. De documentaire Missie NS werd geproduceerd door Witfilm in samenwerking met KRO-NCRV.

Missie NS

De producent schrijft het volgende over de film Missie NS:

De trein. We wachten er op. We reizen ermee. We klagen erover. Omdat de trein te laat is, te vol, te duur. Met een miljoen reizigers per dag kent iedere Nederlander de NS. En we hebben er allemaal een mening over.

De Teledoc Missie NS van Catherine van Campen (ook bekend als regisseur van Garage 2.0) toont een onbekende kant van het bedrijf: de worsteling achter de schermen om de reiziger blij en tevreden te houden. Voor die missie worden verhalen geconstrueerd, want verhalen geven houvast in een wereld die complex en ingewikkeld is geworden. Het zijn verhalen die de reiziger gelukkig moeten maken, ook al rijdt de trein niet op tijd.

Missie NS is een mozaïekvertelling vanuit twee sterk contrasterende werelden. Enerzijds het formele hoofdkantoor waar met hart en ziel wordt gewerkt aan een klantvriendelijker imago en waar voor iedere vergadering een film of een vlog wordt gemaakt om het personeel mee op te peppen. Anderzijds de werkvloer, waar vaak een heel andere realiteit heerst dan het verhaal dat degenen die daar werken uit moeten dragen. Een dagelijkse, veel rauwere realiteit, waar haast, anonimiteit, onverschilligheid en ontevredenheid heerst. Waar veel reizigers, met oordopjes in, in hun eigen verhaal lijken te zitten, onwetend van wat zich om hen heen afspeelt.

Missie NS gaat niet alleen over NS maar ook over Nederland anno 2020, waar iedereen zich elke dag opnieuw kan uitvinden.

De Teledoc Missie NS is een co-productie van Witfilm en KRO-NCRV, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Op vrijdag 27 maart is de documentaire om 22:25 op NPO 2 te zien.

Update 27 maart '20 - Vanwege het overlijden van Liesbeth List is de uitzending opgeschort tot een nog nieuwe te bepalen datum. Via NPO Start is de documentaire inmiddels wel te bekijken.

Hieronder is een trailer te zien:

Afbeelding: NS
Een still-shot van een scéne uit Missie NS (Afbeelding: NS)