Provincie Groningen: In 2022 geen aansluiting Delfzijl op intercity naar Randstad

De Provincie Groningen blijft bij het besluit om de treinen vanuit Delfzijl niet aan te laten sluiten op de intercity's naar de Randstad. Daardoor moeten reizigers twee keer zo lang wachten dan nu het geval is. Dat heeft gedeputeerde Fleur Gräper (D66) laten weten na vragen vanuit de PvdA-fractie.

Vanaf 2022 zullen de treindiensten vanuit Delfzijl doorgetrokken worden naar Veendam. Treinen vanuit de Roodeschool/Eemshaven rijden zullen dan doorrijden naar Winschoten. Omdat niet beide trajecten een aansluiting kunnen bieden op de treinen in de richting van de Randstad heeft provincie bewust besloten om de trein vanuit Roodeschool/Eemshaven een aansluiting te geven op de intercity. Ook voor reizigers vanuit Delfzijl is er een goede aansluiting op de Sprinter in de richting van Zwolle of de sneltrein naar Leeuwarden. Echter voor deze verbinding is er een overstap van 20 minuten wat nu nog 10 minuten is.

"Minder aantrekkelijk"

PvdA-Statenlid Pascal Roemers noemt de keuze voor een langere overstap 'een stap terug in de tijd'. Hij stelt dat het reizen met het openbaar vervoer daarom een stuk minder aantrekkelijker wordt. Gräper heeft laten weten het daar niet mee eens. Volgens de gedeputeerde is de wijziging voor een groot deel van de reizigers een grote verbetering, omdat er binnen de provincie betere aansluitingen ontstaan. Op die manier krijgen reizigers betere verbindingen met de stations Groningen-Noord en Groningen Europapark. Ook is er volgens haar weinig noodzaak om vanaf Veendam een aansluiting op intercity's naar de randstad te bieden omdat er vanuit deze plaats ook al bussen vertrekken naar het intercity station van Assen.

Wel zegt het provinciebestuur  zich wel in te blijven zetten op het verbeteren van de verbinding tussen Groningen en de Randstad. Zo moeten er volgens Gräper in de toekomst frequentere treinverbindingen richting het zuiden moeten komen.


Foto: Louis EspťretArriva Spurt 239, als leeg treinstel op station Groningen. (Foto: Louis Espéret; Wikipedia)