Treinreizigers testen nieuwe interieur van NS

De NS is een nieuwe fase ingegaan bij het ontwerpen van de 'trein van de toekomst'. Inmiddels zijn er nu in een loods twee coupe's op ware grootte van hout nagemaakt die een aantal panel-leden kunnen beoordelen.

Zeshonderd leden van het NS-panel komen deze week proefzitten in wat misschien wel het treininterieur van de toekomst wordt. In een oude meubelfabriek in Culemborg bouwde NS hiervoor op ware grootte twee treincoupes na. Reizigers testen daar vanaf vandaag op wetenschappelijke wijze verschillende treininrichtingen en stoelopstellingen. Al eerder waren de ontwerpen van al te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven, maar dat bleef toe beperkt tot een prototype van enkele zitplaatsen en een 'virtual-reality' ervaring.

Barbara de Jong, projectleider binnen de NS, vertelt in een interview op de NS-website het volgende: "De afgelopen twee jaar hebben ontwerpers en fabrikanten meegedacht over ons treininterieur van de toekomst. Zo’n interieur moet aan ontzettend veel wensen en eisen voldoen. Een trein moet om te beginnen natuurlijk comfortabel zijn. Maar ook veilig, goed schoon te houden en plek bieden aan voldoende reizigers. Met een groeiend aantal reizigers en niet altijd de mogelijkheid om meer of langere treinen te rijden, is dat laatste nog een hele uitdaging."

Naast de twee- en vierzits zitplaatsen die de NS nu aanbiedt, wordt er nu ook onderzoek gedaan naar een hoge bartafel waaraan je kan werken of naar buiten kan kijken. Onder de verhoogde zitplaats is plaats gemaakt voor bagage. Dit prototype is al eerder op de Dutch Design Week in Eindhoven gepresenteerd.

Volgens de Jong is het belangrijk dat de NS zich blijft innoveren in een nieuwe treininrichting: "Voor ons staat voorop dat onze treinreizigers een comfortabele plek vinden in de trein en zich prettig voelen. Ook als het drukker wordt. We weten daarnaast uit onderzoek dat reizigers keuzevrijheid belangrijk vinden. Wie in alle rust wil werken, heeft andere wensen dan wie gezellig met familie of vrienden op pad is."

Foto: NS / Kees-Jan Bakker Fotografie

Foto: NS / Kees-Jan Bakker Fotografie
Foto's: NS / Kees-Jan Bakker Fotografie

Foto: Treinenweb
Het prototype van de bartafel op de Dutch Design Week in Eindhoven welke vorig jaar plaatsvond.
Foto: Treinenweb