ÖBB gaat ook proeven doen met waterstoftrein

De ÖBB heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zero-emissie. De Oostenrijkse vervoerder gaat voor een jaar als proef twee waterstoftreinen rijden. Hiervoor zijn twee treinstellen bij Alstom besteld. Op 4 februari werd het contract tussen de vervoerder en de treinbouwer getekend.

De samenwerking met Alstom is ontstaan uit een een aanbesteding die vorig jaar juli plaatsvond. Uiteindelijk levert het contract de Duitse treinbouwer ongeveer 1,86 miljoen op. Ook moet zij zorgen voor onderhoud van het materieel, evenals een tankstation voor waterstof en de levering van waterstofbrandstof. Ook is Alstom verantwoordelijk voor de acceptatie voor het materieel op Oostenrijks grondgebied.

Naar grote verwachting lijkt het om de Alstom Coradia iLint te gaan, die momenteel ook in het noorden van Nederland proefritten rijdt. Hetzelfde treinstel met het nummer 654.102 was eind 2019 al in testbedrijf in Oostenrijk te zien.

Uitgebreide details over het project zijn momenteel nog niet bekend. Naar verwachting zou de proef een verdere stap kunnen zijn voor nieuw materieel wat naast de CityJet Eco, welke op een pakket aan batterijen rijdt, ook 'zero-emissie' wilt bereiken. Het is waarschijnlijk dat als deze eerste tests succesvol blijken te zijn voor de vervoerder, dat er in de toekomst een nieuwe aanbesteding zal plaatsvinden voor dergelijk materieel.

Foto: Alstom
De Coradia 'waterstof 'iLint van Alstom tijdens een rit in Duitsland.
Foto: Alstom