NS maakt treinreizen voor jongeren fors goedkoper

De NS maakt treinreizen beter betaalbaar voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Die maatregel komt voort uit de vernieuwde strategie van NS die vandaag samen met de jaarcijfers van 2019 bekend worden gemaakt. Er zullen in de zomer twee nieuwe jongerenkaarten komen, waarmee deze doelgroep vaak 50% tot 60% goedkoper uit zal zijn en waarmee er honderden euro's bespaard worden.

Tjalling Smit, lid Raad van bestuur NS: "We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers. Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren."

Kostenpost

De NS stelt dat vervoer voor veel gezinnen een grote kostenpost is, en met name als er ook nog vaste lasten voor het gebruik van een auto bijkomen. Smit: "Jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, worden dan vaak met de auto gebracht. Zonde natuurlijk. Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad, de ouders niet meer hun auto te pakken en het is nog duurzaam ook."

Het vervoersbedrijf laat met een voorbeeld zien hoeveel een gezin uit Roermond met twee jongeren kan besparen die allebei twee keer per maand naar Maastricht gaan. "Met een kortingsabonnement zijn zij nu nog ongeveer 540 euro per jaar kwijt. Zonder korting zou dat zelf 900 euro zijn. Met het nieuwe Jongeren Weekendabonnement betaalt dit gezin straks 360 euro per jaar. Daarvoor kunnen zij dan elk weekend van het jaar onbeperkt reizen."

Het artikel gaat verder onder de foto

Foto: NS
Foto: NS

Eerdere proef

De vervoerder heeft al eerder in 2018 geprobeerd om jongeren voordelig de trein in te laten stappen. Voor slechts 15 euro per jaar konden ze een Dal Voordeel abonnement nemen. Hoewel het om een tijdelijke proef ging waarop geen vervolg is gekomen, heeft de NS de ervaringen meegenomen naar het nieuwe reisproduct. Zo bleek dat jongeren graag een los kaartje wouden komen in plaats van vast te zitten aan een abonnement.

Reizen en jongeren

Uit onderzoek van de NS onder 1087 jongeren en de ouders is gebleken dat jongeren tussen de 12 en de 18 reizen voornamelijk voor een dagje naar de stad, zo blijkt. Op de tweede plaats staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen vooral in het weekend. Daarbij hebben ze de voorkeur voor een vaste prijs voor een kaartje, zonder bijkomende kosten achteraf. 71 procent van de jongeren zegt vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. 57 procent van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Dagkaart en weekendabonnement voor jongeren

De NS komt met 2 nieuwe ticketmogelijkheden voor de jongeren. Met de nieuwe Jongerendagkaart kun je de hele dag onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro, zolang het buiten de ochtend- en avondspits is. Ook komt er een speciaal WeekendVrij-abonnement voor jongeren. Hiermee kunnen ze voor €15 per maand het hele weekend onbeperkt vrij reizen.

De NS gaat na de introductie het gebruik van deze nieuwe producten het eerste half jaar monitoren. Mocht deze onverwachts tegenvallen, dan gaat de vervoerder andere maatregelen onderzoeken om meer jongeren voor de trein te laten kiezen.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes