Lobby gestart voor treinverbinding tussen Nederland en Stockholm

De steden Amsterdam, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki zijn een lobby gestart om gezamenlijk te praten over een spoorverbinding tussen Nederland en het Zweedse Stockholm. Ze proberen bij de Europese Unie geld los te krijgen om een onderzoek naar de verbinding te starten.

De Europese Unie stimuleert steeds meer duurzaam vervoer, en met name om de grote steden dichterbij elkaar te brengen via het spoor. Op die manier wordt er voor de korte afstanden binnen Europa bijgedragen aan minder uitstoot aan CO2 afkomstig van vliegtuigen.

Momenteel verloopt de reis naar Scandinavië niet eenvoudig, zo duurt de treinrit minimaal 17 uur en moet er vier keer worden overgestapt. Om een vlottere en snellere verbinding te realiseren is er een hoop geld nodig. Omdat er vier landen en vijf grote steden bij betrokken zijn vergt het een hoop tijd, en willen de landen nu al het gesprek erover aangaan. Ook provinciale steden uit Noord-Nederland en Duitsland worden gevraagd ook de handen in één te slaan.

De roep om de spoorverbinding lijkt steeds luider te worden. Zo is dit een grote wens van Hamburg omdat dit de reistijd met Stockholm kan verminderen. Ook voor Nederland staat een uitbreiding met internationale treinen al langer op de agenda, omdat deze een duurzaam alternatief zijn ten opzichte van het vliegtuig. Ook andere landen hebben eerder ook al hiervoor gekozen.

De vijf steden verwachten dat het huidige treinnetwerk ontoereikend is om in de toekomst het verwachte aantal passagiers tussen de metropolen sneller te vervoeren, en dat er dus moet worden gekeken naar een oplossing. In mei komen de vijf grote steden bij elkaar in Hamburg.

Foto: Triviaking (Wikipedia)
Foto: Triviaking (Wikipedia)