ProRail breidt capaciteit Zandvoort uit voor Grand Prix

Spoorbeheerder ProRail is op station Zandvoort begonnen met de bouw van twee extra perrons. Deze zullen voornamelijk bedoeld zijn voor de bezoekers van de Dutch Grand Prix welke van 1 mei tot en met 3 mei plaatsvindt. De perrons worden zo geplaatst zodat er een snelle doorstroming van de reizigers plaats zal vinden.

Momenteel rijden er twee treinen per uur tussen Zandvoort en Haarlem, waarbij dit in de zomer verhoogd wordt naar vier. Tijdens het driedaagse evenement moet dit uitgebreid worden naar 12 treinen per uur. Het station is momenteel enkel voorzien van een middenperron met twee sporen aan de zijkanten. Uiteindelijk moeten er tijdens de Grand Prix twee extra perrons aan de andere zijdes van de sporen komen zodat de reizigers aan een zijde instappen en aan de andere zijde enkel uitstappen. Momenteel wordt het eerste perron opgebouwd.

De NS is momenteel bezig om een nieuwe tijdelijke dienstregeling op te zetten naar Zandvoort.

Het artikel gaat verder onder de video

Uitbreiding capaciteit

"Hier gaan straks 40.000 mensen per dag met de trein. Dat betekent dat ongeveer elke vijf minuten een trein moet vertrekken en dan heb je geen tijd om alle mensen uit te laten stappen en aan dezelfde kant weer in te laten stappen", vertelt Kees Rutten, ProRail regiodirecteur Randstad Noord, tegenover NH Nieuws. "Dus daarom gaat het uitstappen aan de buitenkant en het instappen aan de binnenkant of andersom.". De extra perrons zullen ook in de toekomst worden gebruikt om de stroom tijdens volgende evenementen op te vangen.

Ook de stroomvoorziening is op het huidige moment niet toereikend om de aankomende capaciteit van de optrekkende treinen aan te kunnen. Inmiddels is ProRail bezig om de stroomvoorziening aan te passen. "We moeten dikkere kabels aanleggen en zorgen dat er meer stroom komt.", vervolgt Rutten.

De woordvoerder geeft aan dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de klus op tijd klaar zal zijn: "Normaal doen we een vergelijkbaar project in drie jaar en nu dus in een paar maanden. Dus we zijn er de komende weken zeker nog druk mee bezig."

In totaal wordt er door ProRail, de NS, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zandvoort, de Vervoerregio Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezamelijk 7 miljoen euro geïnvesteerd in de bereikbaarheid over het spoor naar Zandvoort. Hiervan betaalt het Rijk 2,35 miljoen.

Foto: Treinenweb
Een recentere archieffoto van  station van Zandvoort. Aan de overzijde van het perron wordt momenteel gewerkt aan een extra perron. In de video is de bouw van het extra perron te zien.
(Foto: Treinenweb)