Voorlopig nog hinder door stakingen op Frans spoor

Voorlopig is er de komende periode nog sprake van uitval en vertragingen op het Franse spoor als gevolg van de staking. Sinds 5 december moeten treinreizigers van en naar Frankrijk rekening houden met hinder op het spoor. Mede hierdoor hebben Thalys en Eurostar al tientallen ritten moeten schrappen.

Om tijdens de kerstvakantie een betrouwbare dienstregeling aan te bieden hebben zowel Thalys als Eurostar besloten om hun diensrtregeling aan te passen.

"Op die manier hoopt Thalys dat zijn reizigers in de best mogelijke omstandigheden kunnen reizen", meldt de Thalys. Hiermee willen ze bereiken dat tussen zaterdag 21 december en zondag 5 junuari er tweederde van het aantal treinen nog zal blijven rijden.

In de periode van zaterdag 21 december tot zondag 5 januari voorziet Thalys om 2 op de 3 treinen te laten rijden. Wel benadrukt de vervoerder dat reizigers kort van tevoren de actuelele vertrktijden in de gaten moeten houden via de actuele vertrektijden, de website van Thalys of via de speciale Thalys-app.

Dienstregeling

Zowel de Eurostar als de Thalys gevan aan last van de staking te hebben, waardoor er met regelmaat treinen uitvallen. De Eurostar meldt dat er een tot en met 28 december met een aangepaste dienstregeling wodt gereden. Voor Thalys gledt dit tot en met zondag 5 januari. Wel rijden alle Thalys-treinen naar het wintersportgebied Bourg Saint-Maurice volgens planning.

Beide vervoerders hebben laten weten dat gedurende de periode van overlast, dat het mogelijk is om tickets om te boeken of terug te laten betalen, ongeacht de tariefvoorwaarden voor het ticket.

Pensioenen

Veel Fransen zijn ontevreden met de plannen van Macron die een "universeel" pensioensysteem wil invoeren. Hierdoor zouden 42 speciale pensioenregelingen in diverse arbeidssectoren, waaronder het spoor, worden afgeschaft. Deze werknemers krijgen vaak relatief hoge pensioenen of mogen vroeg met pensioen. Macron wil de pensioensregeling herzien om geld te besparen. President Emmanuel Macron heeft afgelopen weekend nog opgeroepen tot een pauze in de stakingen, maar meerdere vakbonden hebben zich uitgesproken om het arbeidsconflict voort te blijven zetten.

Archieffoto: Florian Pépellin
Archieffoto: Florian Pépellin