ProRail tekent coalitie Anders Reizen voor meer zakenreizen per trein

Ongeveer vijftig bedrijven willen in de toekomst voortaan zakenreizen vaker via de trein afleggen in plaats van het vliegtuig. Dat is de ambitie van de coalitie Anders Reizen. De keuze om via het spoor te reizen wordt gekozen als de ritten korter zijn dan zevenhonderd kilometer.

Naast de ambitie om vaker de trein te kiezen zullen de deelnemende bedrijven ook hun wagenpark verder verduurzamen. Ook ProRail heeft zich aangesloten bij Anders Reizen. Topman John Voppen heeft onlangs zijn handtekening onder deze twee ambities gezet.

John Voppen is blij met de coalitie Anders Reizen. "Het mooie is, dat we hierin kennis en ervaring kunnen delen. Samen gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen voor de logistieke puzzels die bijvoorbeeld elektrisch rijden met zich meebrengt voor onze bedrijfsvoering. Zo bevorderen we met elkaar dat we onze ambities waar kunnen maken."

Het spoor voor de middellange afstanden

Onder de deelnemende bedrijven vallen onder meer KPN, Shell, Philips, een aantal banken. Zij hebben afgesproken dat alle zakelijke reizen onder de zevenhonderd kilometer voortaan per trein worden afgelegd in plaats van het vliegtuig waarmee er CO2 wordt bespaard. Ook roept de coalitie de spoorbedrijven op om meer internationale verbindingen te realiseren en reistijden naar nieuwe bestemmingen te verkorten. Deze afspraak zou moeten leiden tot halvering van de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in de periode tot 2030.

Eigen wagenpark verduurzamen

De coalitie heeft ook afspraken gemaakt over verduurzaming van het wagenpark van de deelnemers, welke naar verwachting in 2025 fossielvrij zal zijn. ProRail heeft circa tachtig leaseauto’s en 170 bedrijfswagens in gebruik. Sinds medio 2019 heeft ProRail een nieuwe leasewagenregeling, waarin leaserijders alleen nog kunnen kiezen voor elektrisch vervoer, tenzij er andere omstandigheden zijn. ProRail geeft aan te blijven ontwikkelen in een duurzaam wagenpark.

Foto: Chris0693
Een ICE in Arnhem Centraal. (Foto: Chris0693)