Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Achttienjarigen kunnen binnenkort weer kans maken op treinreis door Europa

Opnieuw kunnen jongeren zich inschrijven om kans te maken om met een InterRail ticket via het Europese DiscoverEU-programma 30 dagen gratis door Europa te reizen met de trein. Het is de vierde keer dat deze actie plaatsvindt.

De actie geldt voor iedereen die achttien jaar is. Vorig jaar deden er 80.000 jongeren mee. In totaal mochten er uiteindelijk 14.536 daarvan dertig dagen op pad tussen half april en eind oktober. Hiervan kwamen er 479 jongeren uit Nederland. In totaal kwamen er in de vorige rondes 12.307 inschrijvingen uit Nederland, waarvan er in totaal 1.651 werden verrast met een InterRail ticket. Dit jaar worden er 20.000 tickets vergeven voor een reis tussen 1 april en 31 oktober 2020.

DiscoverEU

Het DiscoverEu project is in september 2016 vanuit het Europees Perlement opgestart om achttienjarigen een InterRail ticket cadeau te geven. In juni 2017 is het project van start gegaan, waarbij er met een budget van 12 miljoen euro is geïnvesteerd om jongeren hun horizon te laten verbreden. De Europese Commissie uiteindelijk aangeboden om vanwege het succes tot 2027 700 miljoen euro in het project te steken. Voor volgend jaar wordt er 25 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Deelnemers die mee willen doen zullen wel enkele vragen over Europa moeten beantwoord voordat ze kans maken op het gratis InterRail-ticket.

De reis mag maximaal dertig dagen duren, en mag naar maximaal vier landen voeren, die in principe met de trein bereikt worden. Maar in sommige gevallen kan er ook gebruikt worden gemaakt van de bus en de boot.

Foto: Harold Eisenberger / ÷BB
Foto: Harold Eisenberger / ÖBB