Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Sporenuitbreiding Emmen-Zuid start in zomer 2020

De uitbreiding van de sporen bij treinstation Emmen-Zuid start volgend jaar zomer. Dat maakte de provincie Drenthe dinsdag bekend. Hierdoor kan vervoerder Blauwnet vanaf december 2021 een kwartiersdienst Emmen en Zwolle rijden.

Bij het station komt een extra perron in combinatie met een spoor van 600 meter, zodat de reistijd met vier minuten wordt verkort. Hier is momenteel al behoefte aan omdat de treinen van Blauwnet vaak erg vol zitten.

Bezwaren

De toekomstige aanpassing bij Emmen-Zuid heeft vanuit de wijken Bargeres, Rietlanden en Delftlanden voor veel bezwaren gezorgd. Omwonenden zagen de spoorverdubbeling niet zitten. Zij vreesden voor hinder in de vorm van geluid en trillingen. Volgens hun zou als oplossing het nieuwe spoor ook aan de andere kant van het spoor kunnen worden gelegd, echter bleek dat dit veel duurder zou uitvallen. Uiteindelijk heeft de Raad van State vastgesteld dat er bij vier woningen sprake is van 'incidentele overschrijdingen van de norm voor trillingen'. Eventuele maatregelen zouden bovendien weinig helpen of te duur zijn, waarmee de Raad de bezwaren van tafel veegde.

Extra trein

De extra trein zal vanaf december 2021 gaan rijden, en dat levert in de ochtendspits vier keer per uur naar Zwolle 173 extra zitplaatsen op. Daarnaast zijn er voor reizigers ook betere aansluitingen op andere treinen in Zwolle en Hardenberg.

De eerste drie sneltreinritten Coevorden - Zwolle in Emmen beginnen als sneltrein, zodat de reistijd enkele minuten wordt verkort en reizigers vanuit Emmen vier keer per uur rechtstreeks naar Zwolle kunnen reizen. In Gramsbergen en Dalen stoppen in de ochtendspits tweemaal per uur treinen en in de middagspits in omgekeerde richting.

Foto: Apdency (Wikipedia)
Het station Emmen-Zuid waar volgend jaar zomer de schop in de grond gaat.
Foto: Apdency (Wikipedia)