Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

NS maakt abonnementen vanaf 2021 flexibeler

De NS maakt haar abonnementen vanaf 2021 een stuk flexibeler en eenvoudiger. Hiermee moet het gemakkelijker worden voor de reizigers om zich over de spits te kunnen verspreiden, en moeten de abonnementen eenvoudiger worden.

Het NS Flex abbonement, waarbij reizigers niet meer op saldo hoeven te reizen, wordt standaard voor de meeste abonnementen en het aantal verschillende abonnementsvormen zal worden van 22 naar 11 stuks. Om reizigers in de spits meer kans op een zitplaats te bieden, stopt NS vanaf 2021 met het geven van 40% korting tijdens de middagspits wat nu nog enkel mogelijk is met het oude Voordeeluren-abonnement die niet meer sinds 2011 te verkrijgen is. De komende periode zal de NS de abonnementshouders persoonlijk informeren.

Tjalling Smit, van de NS Raad van Bestuur legt uit: "NS wil reizen met het OV makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de OV-chipkaart. We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken. Met deze update bieden we reizigers meer gemak en flexibiliteit en zijn we bovendien voorbereid op toekomstige manieren van betalen in het OV."

Bij de samenstellen van de nieuwe abonnementsvormen heeft de NS een aantal eisen van reizigersvereniging Rover ingewilligd. De vereniging heeft hierop aangegeven positief over de plannen te zijn.

Toenemende drukte

Volgens de NS is de toenemende drukte tijdens de spits de reden om alleen het reizen in de daluren extra te stimuleren met korting. Hoewel Voordeeluren-reizigers niet meer met korting kunnen reizen in de spits, is de kans op een zitplaats wel weer groter voor reizigers die het volledige tarief betalen. Ook zal het oude Voordeeluren-abonnement, waarbij er geen korting in de spits wordt gegeven, ter compensatie zeven euro goedkoper worden

Keuzedagen

Ook de keuzedagen voor personen die 60 jaar of ouders zijn zullen op de schop gaan. Momenteel zijn er 7 keuzedagen waarvan er een op één dag in het hele jaar te gebruiken is, en zes daarvan verspreid over een periode van 2 maanden gedurende het contractjaar.

Uiteindelijk zijn de Keuzedagen vanaf 2021 alleen geldig in de daluren. Daar staat tegenover dat alle keuzedagen straks het hele jaar te gebruiken zijn, in plaats van elk gedurende een periode van twee maanden.

NS Flex

Het NS Flex reisproduct is straks beschikbaar voor alle NS-abonnementen en zal de standaard worden voor Atijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel. De Flex-abonnementen worden in prijs verlaagd waardoor het prijsverschil met andere abonnementen komt te vervallen. Ook de verplichte borg van 10 euro zal vanaf dan niet meer nodig zijn, evenals het bijladen van saldo.

Ook kunnen de gebruikers dan maandelijks hun abonnement aanpassen of stopzetten, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Via de site van de NS of de NS-app hebben reizigers inzicht in de gemaakte reiskosten per trein, bus, tram, metro en OV-fiets. Ook kunnen ze daar eenvoudig om reis omzetten naar de eersteklas, en tot een kwartier zelfs na het inchecken.

Foto: NS
Foto: NS