Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Veel toeloop bij NS Kinderboekenruil

De NS-kinderboekenruil die zondagmorgen van start is gegaan op station Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal is druk bezocht door kinderen met ouders. Bij de pop-up bibliotheek konden de kinderen hun eigen boek ruilen voor een nieuw boek van een ander kind. Ook konden ze in een speciale voorleescoupé voorgelezen worden door een voorleesconducteur.

Voorleesconducteurs John Piqué en Romano Strang openden samen met Anna Woltz (auteur Kinderboekenweekgeschenk 2019) en Natascha Stenvert (illustrator Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019) de ruil, waarop kinderen met hun boek bij een bijzondere pratende boekenkast terecht konden.

Kinderen kunnen een eigen boek ruilen voor een van de ruim 2000 nieuwe boeken of voor een boek van een ander kind. Ook op station Amsterdam Centraal staan vandaag, op de laatste dag van de Kinderboekenweek, deze boekenkasten. Het is de vijfde keer dat NS de Kinderboekenruil organiseert, overgebleven boeken worden gedoneerd aan Kinderzwerfboek.


‘Hartverwarmend gezicht’

"Wat fantastisch om zoveel kinderen helemaal verdiept in mooie boeken te zien. Een geweldige afsluiting van de 65ste Kinderboekenweek samen met heel veel ouders en kinderen." aldus Anna Woltz. Voorleesconducteur John Piqué voegt toe: "Het is zo leuk om te zien dat kinderen tijdens het voorlezen met je mee op reis gaan en hun fantasie de vrije loop laten. En allemaal ruilen ze een boek dat ze vervolgens stevig in hun knuistjes houden. Een hartverwarmend gezicht."

Voorlezen op scholen

Diverse personeelsleden van de NS bezochten tijdens de Kinderboekenweek al 22 scholen in het land om klassen op de basisschool voor te lezen. Soms op een wel heel bijzondere manier. Zo las hoofdconducteur Marieke van Strater in gebarentaal voor aan dove of slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis van Kentalis Talent in Vught.

Tijd voor lezen

Lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Sinds 2001 werkt NS samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de NS Publieksprijs (oktober/november) en de Kinderboekenweek.

Foto: Treinenweb
Diverse boeken op de planken van de pop-up bibliotheek lagen klaar om geruild te worden.

Foto: Treinenweb
Er was een grote hoeveelheid aan boeken in de speciale ruil-bibiliotheek

Foto: Treinenweb
Voor kinderen was er een levende boekenkast die kinderen hielp met het uitzoeken van een boek

Foto: Treinenweb
Voorleesconducteur John Piqué leest de kinderen voor in een speciale voorleescoupe op het station
Foto's: Treinenweb