Noah's Train is op bezoek in de Rotterdamse haven

Noah's Train is momenteel op bezoek in de haven van Rotterdam. De speciale goederentrein welke aandacht vraagt voor klimaatvriendelijk vrachtvervoer, is voorzien van containers die op kunstzinnige wijze kleurrijk beschilderd zijn. Met de trein wil Rail Freight Forward aandacht geven aan klimaatvriendelijk goederenvervoer.

Samen met Port of Rotterdam organiseert Rail Freight Forward, een samenwerking van diverse goederenvervoerders, een jubileumevenement als een viering van alle prestaties die Noah's Train het afgelopen jaar heeft gemaakt. Tot nu toe heeft de campagne meer dan vier miljoen mensen bereikt, die de trein hebben herkend en nu bewust zijn van het vermogen van het goederenvervoer per spoor om het klimaat te beschermen. Het doel van de organisator is om 30% van het vrachtvervoer naar het spoor verplaatsen tot 2030 om CO2 te besparen en het klimaat te beschermen.

De reis van Noah's Train begon in december 2018 tijdens de COP24 in het Poolse Katowice waarna de trein op tournee ging door heel Europa. Tijdens zijn reis heeft de kunsttrein Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome, Leipzig, München, Dudelange (Luxemburg), Riga, Madrid en Barcelona bezocht.

Beschilderde containers

De containers van de trein zijn door diverse kunstenaars beschilderd. Voornamelijk zijn er op de trein geschilderde dieren te zien. De lange Europese reis eindigt in de haven van Rotterdam. Hier zal de trein worden voorzien van een extra container die beschilderd zal zijn door kunstenaresse Nina Valkhoff. Zij heeft gekozen voor een grote vogel en een majestueuze zeehond. "We moesten dingen afbeelden die typerend zijn voor Rotterdam en de haven, en zodoende kwamen we uit op dit design.", vertelt ze tegenover Rijnmond

"Graffiti en de spoorwegen stonden vroeger op gespannen voet met elkaar. Nu hebben we onze krachten gebundeld om het bewustzijn over moderne en duurzame oplossingen voor goederenvervoer te vergroten en een echte bijdrage te leveren aan klimaatbescherming en sociale verantwoordelijkheid", zegt Michael Winter, het hoofd van een van de vijf spoororganisaties waar Rail Freight Forward uit bestaat.

Update: Recentelijk schreven we dat de trein nog onderweg was. Dit is niet correct. De presentatie zal enkel op de genoemde vrijdag plaatsvinden.


Eén van de kleurrijke beschilderde containers van Noah's Train.
Foto: Rail Freight Forward