ProRail verwijdert twee overwegen in Friesland

Bij de Friese plaatsen Hurdegaryp en Feânwalden zijn in het weekend van 14 en 15 september twee overwegen definitief opgeheven en uit het spoor verwijderd. De overwegen zijn inmiddels vervangen door onderdoorgangen, wat een onderdeel is van het project om een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden te laten rijden.

Het gaat om de Goddeloaze Singel bij Feânwalden. Hier is enige tijd geleden een fietspad met een tunnel onder het spoor aangelegd. Hoewel de tunnel al reeds enige tijd in gebruik was was de overweg nog enige tijd in gebruikt. Deze is daarom afgelopen weekend uit het spoor verwijderd.

Bij Hurdegaryp is een grotere verkeerstunnel gebouwd in de Rijksstraatweg, waar ook gemotoriseerd verkeer doorheen kan rijden. Hoewel auto- en fietsverkeer er sinds dit weekend gebruik van kan maken zal er tot inoktober nog worden gewerkt aan de afronding van deze onderdoorgang.

"Overwegen uit het spoor halen"

"Al staan er bomen en bellen bij om je te waarschuwen, overwegen hebben het risico dat er aanrijdingen plaats kunnen vinden. Daarom stellen wij dat de beste overweg een opgeheven overweg is. We spannen ons als ProRail in om overal in het land overwegen uit het spoor te krijgen.", vertelt Anne Zwiers, ProRail-directeur Overwegen.

Ze vervolgt: "Net als bij deze plaatsen in Friesland zijn daar vaak ingrijpende keuzes voor nodig. Een goede samenwerking met omgeving, provincie en gemeente is daar voorwaardelijk voor. En dat is hier voorbeeldig gelukt, met als resultaat een grote verbetering in de verkeersveiligheid. Ook de omgeving profiteert, want gesloten overwegen houden het verkeer op en dat kan met deze nieuwe onderdoorgangen ongehinderd door stromen.'

Samenwerking met provincie Fryslân

De bouw van de onderdoorgangen is gefinancierd door provincie Fryslân. De Goddeloaze Singel is onderdeel van het project Centrale As. De Rijksstraatweg is onderdeel van het grote project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb