DB maakt rode lijn op ICE-treinstellen 'milieu-groen'

De Deutsche Bahn zal binnenkort net als de NS laten zien dat ze groen en klimaatvriendelijk rijden. Alle 280 ICE-treinen krijgen zullen hun bekende rode streep inwisselen voor een groene streep als symbool van een klimaatvriendelijke spoorweg.

Het Duitse spoorwegbedrijf maakt zijn rol als milieu-pionier zichtbaar op hun treinen en heeft onlamgs  de eerste groene ICE gepresenteerd. Een extra groen stekkersymbool geeft aan dat alle langeafstandstreinen worden aangedreven door 100 procent groene stroom. DB-topman Richard Lutz en staatssecretaris van het Duitse ministerie voor vervoer, Enak Ferlemann, hebben vandaag in Berlijn de eerste groene ICE-trein gepresenteerd.

Lutz: "Geen enkel vervoermiddel is zo klimaatvriendelijk als de trein. Als grootste mobiliteitsbedrijf in Duitsland willen we voorop lopen op het gebied van klimaatbescherming. We sturen een sterk signaal met de groene ICE."
Enak Ferlemann reageert verheugd: "Duitsland heeft een sterk spoor nodig. Als je echte klimaatbescherming wilt, kun je de trein niet missen. De groene ICE is het juiste signaal op het juiste moment."

Her artikel gaat onder de foto verder

Foto: Deutsche Bahn

Groene stroom

Sinds 2018 reizen alle ICE met 100 procent groene stroom. Met de overgang naar duurzame energiebronnen heeft de DB alleen al in 2018 ongeveer 1,4 miljoen ton CO2 bespaard. Dit komt overeen met de CO2-balans van ruim een ​​half miljoen auto's.

Het aantal passagiers van DB stijgt al jaren - de DB verwacht verdere groei van een mogelijke verlaging van het btw-tarief. Het Klimaatkabinet van de federale overheid zal de komende week hierover een advies uitbrengen. Een verlaging van 19 tot 7 procent voor langeafstandstickets zou een berekende prijsverlaging van 10 procent betekenen voor klanten. DB-baas Lutz: "Het financiële voordeel van een btw-verlaging zouden we met goedkopere tarieven 1: 1 doorgeven aan onze klanten."

Het nieuwe exterieurontwerp van de ICE-vloot is onderdeel van de nieuwe bedrijfsstrategie. DB wil onder meer het aantal passagiers in het langeafstandsverkeer verdubbelen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat.

Foto: Deutsche Bahn
Het ICE-4 treinstel 9034 in Berlijn gepresenteerd met zijn nieuwe groene kenmerk.
Foto's: Deutsche Bahn