Oud seinhuis in Utrecht krijgt horecabestemming

Een oud seinhuis bij de Utrechte wijk Blauwkapel krijgt een nieuwe bestemming als horecapand. Het monumentale seinhuis uit 1931 wordt al vele jaren niet meer gebruikt. ProRail geeft het pand daarom terug aan de buurt.

ProRail droeg het seinhuis, welke naast de Darwindreef ligt, vrijdag over aan Floor van Gurp en Renske van Kooten. Tegenover ProRail vertelden ze hun plannen: "Het lijkt ons geweldig om het oude seinhuis met zijn historie terug te geven aan de bewoners van Utrecht. Het wordt een plek voor iedereen, waar je aan de hand van oude foto's kunt zien hoe het treinverkeer vroeger de juiste rails op werd gestuurd."

De twee nieuwe eigenaresses vinden het belangrijk om de rustieke sfeer in het pand te houden. Zo komen er oude treinbankjes, spoorwegklokken en andere elementen van het vroegere spoorse verleden. Momenteel zijn ze ook uitbater van de horecagelegenheid Meneer Peer aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht. Tegenover de camera van RTV Utrecht hebben ze verteld dat de nieuwe eetgelegenheid Mevrouw Peer genoemd wordt.

Geschiedenis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. De panoramische ramen op de eerste etage gaven treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het seinhuis is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die vroeger veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Aan het einde van de vorige eeuw raakte het seinhuis overbodig omdat de bewaking van het spoor op een centrale plek plaats vond.

In samenwerking met de stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) heeft de spoorwegbeheerder gezocht naar een toekomstbestendige bestemming voor het oude seinhuis en een ondernemer die het pand een nieuwe bestemming wou geven. Die is uiteindelijk bij Floor en Renske gevonden.

Foto: Google Streetview
Het oude en inmiddels verlaten seinhuis aan de Darwindreef in de Utrechtse wijk Blauwkapel
Foto: Google Streetview